събота, 30 май 2009 г.

Защо босът на Oracle ненавижда Бил Гейтс

Банкер - 41 стр.
Защо босът на Oracle ненавижда Бил Гейтс



За едни кризата е изпитание, за други - звезден миг. Шестдесет и четири годишният Лари Елисън смята, че сегашната ситуация е най-благоприятна, за да осъществи отдавнашната си мечта - да надмине Microsoft. Някои биха се усмихнали на подобна идея, други - ще се прекръстят. Лари Елисън обаче е преизпълнен от този стремеж: „Искам Oracle да стане софтуерна компания номер 1 в света -заявява той - и продължавам да мисля, че можем да надминем Microsoft и да станем по-важна компания от нея".
Скромността никога не е била отличителна черта на Лари нито в бизнеса, нито в оценката на собствените му възможности спрямо способностите на другите, нито в личния му живот, нито в развлеченията и увлеченията му. В една от биографиите на основателя на корпорацията Oracle се казва: „С какво Бог се отличава от Лари Елисън?". Отговорът е известен на всички, които са се докосвали до света на информационните технологии: „Бог не мисли, че е Лари Елисън..."
Последната придобивка на Елисън - покупката на друга знакова компания от Силиконовата долина - Sun Microsystems, за 7.4 млрд. долара, е сериозна крачка в реализирането на амбициите му.
Как двамата големи се скараха
Съперничеството между Елисън и Гейтс датира от 1986 г., когато имената им за първи път се появяват в списъка на най-богатите хора на списание „Форбс". Гейтс е по-напред - с 315 млн., а Елисън по-назад - със 185 млн. долара. Шефът на Oracle обаче кой знае защо е убеден, че скоро нещата ще се обърнат в негова полза. Оттогава той не крие неприязънта си към Гейтс и не пропуска възможност да каже някоя гадост по адрес на съперника си. Например: „Бил Гейтс иска хората да го възприемат като изобретателя Едисън, но в действителност е Рокфелер. Не е правилно да го наричат най-умния човек в Америка, богатството и интелектът не са едно и също нещо". През 2000 г. Елисън дори надмина за кратко Гейтс. Тогава, включвайки се далновидно в ИНТЕРНЕТ търговията, той успя да увеличи състоянието си за една година с 4 млрд. долара. А шефът на Microsoft загуби над 10 млрд. заради антимонополен съдебен процес срещу корпорацията. Впрочем Елисън беше един от малцината „пирати от Силиконовата
долина", които в този случай открито застанаха на страната на обвинението. Той го поддържаше морално със саркастични изявления от рода на: „Ако някъде се появи софтуерна иновация, Microsoft я копира и я прави част от Windows... Ho това не е иновация. Това е краят на иновациите". Както и съвсем материално, създавайки собствена група за разследване, която тайно издирваше свидетелства срещу главния му конкурент. Неговите детективи например изкопаха чернови, потвърждаващи, че Microsoft е участвала в подкупването на експерти от Националния съюз на данъкоплатците, отстояващи интересите на Гейтс в качеството на независими защитници.
Когато тези съмнителни от етична гледна точка действия изплуваха на повърхността, Елисън дори не се опита да се разграничи от тях или да измисли благовидно оправдание. „Да - каза той - правил съм го и не виждам нищо осъдително в това. Та не виждате ли те какво са вършили!".
Върхът на неприязънта му към Microsoft беше полетът, който осъществи над къщата на Гейтс с личния си изтребител „Маркети" на ниска височина и с див рев. Защо с изтребител? Ами защото е Лари Елисън. Другите имат корпоративни джетове и наемни пилоти. А той - италиански изтребител „Маркети" и още няколко самолета.
Елисън е лицензиран пилот и сам управлява ескадрилата си. Веднъж дори се опита да придобие руски „МиГ" срещу 20 млн. долара, но федералните служби на САЩ му попречиха. След това Елисън укроти антигейтсовските си атаки за известно време и едва с началото на световната криза неукротимото му честолюбие отново се събуди. Преди една година той бе на 14-о място в класацията на най-богатите на „форбс" със състояние от 25 млрд. долара. Гейтс пък беше трети с 58 милиарда. Макар че в най-новата класация Гейтс е пръв
загубите му също са огромни - 18 млрд. долара. А Елисън, който загуби само 2.5 милиарда, се изкачи на четвърто място със състояние в размер 22.5 млрд. долара и нови надежди. Които далеч не са неоснователни. Oracle е на второ място по обем на продажби на пазара на програмните продукти след Microsoft. Затова пък в сегмента на своя основен продукт - системи за управление на бази с данни - корпорацията на Елисън притежава 61% от пазара. Тя заема тези позиции от над 20 години и засега на хоризонта няма реална заплаха това да се промени. Системите на Oracle за управление на бази с данни се използват от финансови институции, банки, авиокомпании, търговски мрежи, държавни учреждения, държавни корпорации и фирми. Чрез тях се обработват списъци на клиентите, данни за оборудване, отчетни карти на сътрудниците, финансови записи и отчети, истории на сделките, делова преписка, юридически и други документи.
Специален талант
Смята се, че дългогодишната стабилност на Oracle се дължи на два фактора. От една страна - непрекъснати иновации, вярна оценка на огромния потенциал на зараждащия се ИНТЕРНЕТ и своевременно включване на собствени продукти и приложения, позволяващи ефективното му използване. От друга - фантастичната способност на Лари Елисън да продава продуктите си и да внушава на клиентите, че без тях няма да доживеят до следващия ден. Всъщност целият му живот е доказателство, че бизнесът не може да се научи от учебниците. Затова са необходими вътрешна предразположеност и специален талант.
Мореплавател и строител
За разлика от съперника си Гейтс и от най-добрия си приятел Стив Джобс от Apple, Елисън не е роб на корпорацията си. „Животът е кратък", казва той. Пък и има много други интереси. Освен самолетния парк Елисън притежава прекрасна колекция от състезателни автомобили. Друга негова прищявка е да ходи на работа или на гости с екзотичните Audi R8 или McLaren F1. Любимата му кола обаче е Acura NSX.
Лари обича безумно сърфинга, въпреки че на 47 години, точно по време на кризата в компанията му, си счупва врата. Но нищо не може да сравни със страстта му по ветроходството. Той е професионалист и в това. През 1998-а с яхтата си Sayonara Елисън спечели престижната регата „Сидни-Хобарт" в невероятно трудни условия. Върху участниците в състезанието се стовари страшна буря, която разби няколко съда. Заедно с холивудския магнат Дейвид Гефен Елисън притежава една от най-големите яхти в света - Rising Sun, c дължина 138 метра, чието построяване струва 200 млн. долара.
Колкото до къщите му, те са отделна песен. Само в Калифорния предприемачът притежава дузина недвижими имоти на стойност 180 млн. долара. Но всички те бледнеят пред имението му в Удсайд. Ансамбълът от сгради е изпълнен в стила на древната японска архитектура върху участък от 10 хектара, засадени с вишневи дръвчета. За стена на банята към основната спалня служи 30-тонен къс скала. В имението има изкуствено езеро, пълно с питейна вода. Там се намира и копие на мост от XVI в., направен от китайски майстори, разглобен и изпратен през океана. В изкуствения водопад е вградена машина, която пуска мъгла. А връзката между отделните сгради се осъществява чрез няколко мили подземни коридори.
В целия този разкош Лари живее с четвъртата си съпруга, романистката Мелани Крафт, по-млада от него с 25 години. Двамата се ожениха през декември 2003 г. и личен фотограф им беше не друг, а Стивън Джобс. Трите предишни опита за семеен живот приключиха с развод, оставяйки дълбоки белези в душата на Лари. За романите му знаеше цяла Америка. Освен моделите и звездите от Холивуд той не пренебрегваше и служителките в собствената си компания.
Елисън не лицемерничи и не крие нито богатството си, нито скъпоструващите си прищевки. Той не ходи на работа с джинси като събратята си от клуба на милиардерите. Лари предпочита костюмите на Армани и не се притеснява да носи обувки за над хиляда долара. Занимава и с благотворителност, но твърде избирателно.
Както писа един калифорнийски вестник: „Той отказва да играе по неписаните правила на американския успех - да изглежда скромен и ориентиран към благото на ближния".
След като през 90-те години Елисън успя да събере опитни специалисти и да спаси компанията си, тя възстанови капитализацията си. Разширяването на търговията чрез
ИНТЕРНЕТ донесе високи печалби на Oracle. A самият Елисън бе обсе-бен от една друга идея -да изкупува фирми. До началото на 2009 неговата компания е похарчила за това около 35 млрд. долара. Сделката със Sun Microsystems е продължение на тази й линия и опит да издигне Oracle до нови висоти.Чрез нея компанията на Елисън ще се превърне от производител на корпоративно програмно обезпечение в доставчик на още по-широк спектър на 1Т-систе-ми, които ще се конкурират пряко с IBM, Hewlett-Packard, Dell, Cisco и с някои от най-новите продукти на Microsoft. Година след сделката Oracle предвижда да увеличи печалбата си с 1.5 млрд. долара, а след това и с още повече. И това не е за чудене - Пари Елисън никога не се е отличавал със скромност.
***
Пътят към върха
Деветнадесетгодишната майка на Лорьнс Джоузеф Елисън го родила на 17 август 1944 г. в Ню Йорк. Когато деветмесечното бебе се разболяло от жестока инфекция на белите дробове, леля му и съпругът й го взели при себе си в Чикаго и повече не се отделили от него. Приемният му баща - Луис Елисън - бил евреин, емигрирал от Крим. фамилията си копирал от названието на остров Елис в Ню Йорк, през който влязъл в САЩ. До 12-ата си година Лари не знаел, че е осиновен, а майка си видял за първи път едва през 1990 г., когато я издирил чрез частни детективи.
Лари бил способно, но непослушно момче с отрано оформено, собствено отношение към света. Той демонстрирал безусловни постижения само в математиката. Възнамерявал да отиде в медицинско училище, но после се отказал. В края на краищата постъпил в Илинойския университет в Ърбана-Шампейн, но в края на втори курс го напуснал. Като причина изтъкнал смъртта на приемната си майка. Лятото прекарал с приятел в Калифорния. След това се записал в Чикагския университет, но напуснал и него, въпреки че тъкмо там се сблъскал с компютрите и програмирането. На 20-годишна възраст отново се озовал в Калифорния, и то за дълго. В продължение на 13 години се прехранвал със случайни дейности, но всички те били свързани със създаването на компютърни технологии. В началото на 70-те години в компанията Атрех Corp. Лари се занимавал с проект по поръчка на ЦРУ за развиването на база данни. Проектът се наричал Oracle. По онова време пред очите му попаднала и статията на специалиста от IBM Едгар Код, която съдържала идеята за релационни бази от данни. Във фирмата на самия Код тя била преценена като безперспективна. Тридесет и три годишният Елисън обаче не мислел така и през 1977 г.с2 хил. долара и двама приятели създал компанията Software Development Laboratories. След две години я преименувал на Relational Software Inc., а през 1983-а тя се превърнала в Oracle Corporation. Първата търговска хитрост, която Елисън приложил, била да нарече първоначалното издание на системата си за управление на база данни Oracle-2. Той бил наясно, че потребителите се отнасят скептично към първите версии на продуктите и затова се решил на тази дребна измама. Последвал огромен успех. През 1980 г. в компанията на Лари работели осем служители, а годишният 0 доход едва достигал 1 млн. долара. През следващите години продажбите непрекъснато се удвоявали и към 1987-а щатът на Oracle достигнал 400 човека, а печалбата се измервала с милиарди. Точно тогава Елисън решил да натрие носа на Гейтс.
Уви, през 1990-а го чакало фиаско. Oracle едва избегнала банкрута. Кризата била предизвикана от грешка на мениджърите, които не можели да се справят с новите мащаби и изисквания. Затова се искало друго ниво на мислене и квалификация. Елисън безжалостно изхвърлил партньорите си навън и тръгнал сам по пътя към възхода.

Няма коментари: