понеделник, 25 май 2009 г.

Рекламни тактики по време на рецесия

Класа - 1 стр.
Рекламни тактики по време на рецесия



Фразата "Към него получавате напълно безплатно..." се появява през 30-те години на XX век
Да доказваш качеството на продукцията си вече не е достатъчно.
Списание "форбс" разгледа няколко примера от 30-те години на XX век, (също труден икономически период). Целта е съвременните специалисти по реклама и маркетинг да се поучат от историята на компаниите от онова време. Голяма част от примерите са валидни и днес, категорични са експерти.
Ниските цени не са достатъчни
Изключително важно е на клиентите да се внуши, че трябва да получат най-доброто за парите си.
Стратегията е важна, дори когато става въпрос за нещо толкова обикновено, като електрическа крушка. "форбс" припомня реклама на General Electric от 30-те години, чието послание е: "Защо да рискувате зрението си, като ползвате заместители?". Т.е. крушките на GE не са евтини, но си струват парите.
В реклама на паста за зъби Colgate от 1937 г. пък героинята е категорична: "Да,
струва два пъти колкото другите пасти, но пък ми харесва два пъти повече!".
Оправдание за скъпите продукти
След Голямата депресия думите "устойчивост" и "надежден продукт" започват да се употребяват в рекламите на скъпите продукти все по-често.
Така потребителят остава с впечатлението, че като ги купува, плаща малко повече пари за допълнителна сигурност на стоката.
Блясък
по холивудски
Обратно, компаниите, които не се славят като толкова луксозни, прибягват до помощта на холивудските звезди, за да добавят малко блясък на продукта си. В реклама на Dodge от 1936 г. Джинджър Роджьрс казва : "Защо да си купувам скъпа кола, когато новият Dodge е толкова красив, а и икономичен?". Според авторите на посланието повечето американци си казват - щом като Dodge е достатъчно добър за Джинджър Роджърс, защо да не е достатъчно добър и за мен?
Внушете им, че пестят
През 1937 г. стават хит реклами, в които се изтъква как съответният домакински уред харчи много малко ток и един вид, купувайки го, вие всъщност не правите разход, а пестите.
Подаръците
Фразата "Към него получавате напълно безплатно..." се появява през 30-те
години в САЩ. Тогава компаниите започват да раздават стъклени чаши като бонус. Скоро рекламните гении измислят подаръците да бъдат част от цяла серия (например сервиз) и така да се стимулира потребителят да купува още, докато събере цялата. Историята учи, че тези кампании са показателни за икономическото състояние на страната: "Колкото повече реклами, обещаващи подаръци, виждате по телевизията, 8 толкова по-голяма криза е страната", пише още "форбс" , цитиран от PR Kernel.

Няма коментари: