събота, 30 май 2009 г.

Microsoft се отказа от изслушване пред ЕС по антитръстово дело за IE

Computerworld - 16 стр.
Microsoft се отказа от изслушване пред ЕС по антитръстово дело за IE



Компанията обвини ЕС в липса на гъвкавост и целенасочено игнориране на защитата
Microsoft обяви, че се е отказала от изслушване по антитръстовото дело на ЕС относно поставения от компанията „щит" над Internet Explorer, блокиращ конкуренцията му. Изслушването бе насрочено за началото на юни. Компанията обясни, че най-важните особи, които трябва да присъстват на изслушването, няма да са там.
Комисията по конкуренцията на ЕС е насрочила въпросното изслушване 3а 3-5 юни. Тогава на Microsoft ще бъде позволено да оспорва обвиненията, направени през януари, че компанията прилага нечестна схема на дистрибуция на IE, включвайки го в операционната система.
Microsoft обвини ЕС в липса на гъвкавост. Според компанията, налице е конфликт с графиците, заради който от изслушването ще отсъстват най-важните регулатори. Това обезсмисля изслушването. За компанията „правенето на каквато и да е презентация е Загуба на време".
„Датите, които Комисията избра за нашето изслушване, 3-5 юни, съвпадат с най-важното международно междуправителствено заседание по законите за конкуренцията - срещата на Международната мрежа по конкуренцията ICN. Тя ще се състои тази година в Цюрих, Швейцария" - заяви Дейв Хайнер, зам.-юридически съветник 3а Microsoft.
По думите му, в резултат на това се оказва, че множество от най-влиятелните представители на комисията и националните агенции по конкуренцията, чието присъствие е най-важно за корпорацията, ще бъдат в Цюрих по времето на изслушването. Те няма да могат да присъстват в Брюксел.
Когато Microsoft е подала неколкостотин страници писмен отговор по обвиненията на ЕС, са й дадени юнските дати за евентуално изслушване. Компанията незабавно е поискала Комисията да пренасочи датата на изслушването, заяви още Хайнер. ЕК е отказала. „Комисията ни информира, че датите 3-5 юни са единствените дати, когато има подходяща зала за изслушване в Брюксел."
Предвид евентуалната липса на важните представители на ЕС по време на изслушването, Microsoft е решила да се откаже, заяви Хайнер. В редмънтската компания считат подобно упражнение за безсмислено. За Еврокомисията пък отказът на Microsoft да се яви на 3-5 юни се разглежда като техническо оттегляне на искането й.
Делото, по което Microsoft щеше да се изкаже, датира от 2007 г. То бе заведено от Opera Software. Обвинението е, че щатската фирма „обвързва" IE с Windows, което й дава нечестно предимство.

Няма коментари: