неделя, 16 март 2008 г.

3 български филма с награди от София Филм Фест

3 български филма с награди от София Филм Фест

дата : 16 март 2008 г. 13:01 ч.
автор : Лора Трайкова, actualno.com
Всички носители на награди и екипът на фестивала се качиха на сцената в края на церемонията. Снимка: Божидар Тахмисян
Всички носители на награди и екипът на фестивала се качиха на сцената в края на церемонията. Снимка: Божидар Тахмисян






Снощи в зала 1 на НДК се състоя церемонията по връчването на наградите на 12-ия София Филм Фест.

Три български ленти бяха отличени - "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" на Стефан Командарев получи признанието на публиката и наградата на Кодак за български филм, придружена от филмов негатив на стойност 2 000 долара и лабораторни услуги отново за 2 000 долара, "Шивачки" на Людмил Тодоров бе отличен от журито на международните кинокритици ФИПРЕССИ, а "Семейна терапия" на Петър Вълчанов победи в конкурса за български късометражен филм за наградата Jameson, като с нея получи и чек за 6000 евро за следващия си проект. Филмът му е премиран заради особената комбинация на черния хумор и драматичната наситеност.

Победителят в онлайн конкурса на Jameson (който се провежда за първи път у нас) е филмът "История" на Горан Гънчев, събрал най-висок рейтинг и общо 361 точки от гласуването на онлайн публиката.

Голямата награда на журито бе връчена на руския филм "Русалка" на режисьорката Анна Меликян. Наградата (диплом, статуетка и чек за 5000 евро) се дава за постиженията на филма в режисьорското майсторство, кинематографията, разкадровката, актьорската игра и заиграването с енергията и измислицата.

Специалната награда отиде при холандския "Птицата не може да лети" на Трийс Ана, за създаването на един уникален и магичен свят.

Наградата Ничия земя на Гилдията на българските кинокритици за най-добър балкански филм бе връчена на "4 месеца, 3 седмици и 2 дни" на румънския режисьор Кристиан Мунджиу.

Стефан Арсениевич от Сърбия получи наградата Кадилак за поетиката в режисьорския си стил във филма си "Любов и други престъпления".

Специалните гости на фестивала Жан-Клод Кариер и Мики Манойлович бяха почетени с награда София на Столична община за цялостен принос в световното киноизкуство. В рамките на фестивала такава награда получиха и Никита Михалков, Милчо Левиев и Владислав Икономов.

Наградата Горчивата чаша на Факултета по журналистика и масова комуникация в Софийския университет получи за своя принос в развитието на съвременната кинематография сценаристът, режисьор, оператор и копродуцент Спирос Статулопулос за неговия дебютен авторски филм "P.V.C.-1".

В своето слово в началото на церемонията директорът на фестивала Стефан Китанов каза, че вярата, надеждата и любовта са основните неща, които са били необходими за създаването и организирането на фестивала. Но те са и посланията, които фесивалът отправя към младите хора на България.

Вече 12 години ентусиазмът, с който се организира фестивалът, предоставя на зрителите възможност да се докоснат до най-доброто от световното киноизкуство. "В България можете да постигнете много - обърна се Китанов към младите българи. - Пътувайте, но се връщайте, защото тук ще можете да правите това, което искате, и то ще бъде оценено". И настина, развитието на София Филм Фест през годините и превръщането му в централен кинофорум на Балканите, е доказателство за това.

Няма коментари: