събота, 22 март 2008 г.

След хаоса пак хаос

След хаоса пак хаос

Председателят на КРС предупреди, че ако продължаваме да се бавим с цифровизацията, ще последват санкции от ЕК

Весислава Антонова
в. Капитал

Според председателя на КРС Веселин Божков СЕМ може да обяви тв конкурси за 21 града без София, Варна и Пловдив
Фотограф: Цветелина Ангелова
След като Съветът за електронни медии (СЕМ) отмени решенията си, с които преди повече от година и половина даде ход на тв конкурсите, така и не стана ясно какво всъщност ще се случи с операторите, които в момента излъчват на основание временните лицензи (§9а), които имат по Закона за радиото и телевизията (ЗРТ).

Според закона операторите с временен статут излъчват програмите си до обявяването на конкурс. Такъв няма да има.

С временни честоти в момента работят канали като GTV, TV2 и ВВТ в София, които най-много печелят от неизяснения си статут. И трите телевизии са консултирани от рекламния могул Красимир Гергов, който е е убеден, че временният статут на контролираните от него аналогови медии ще се запази до 2012 г., когато секторът вече трябва да е цифровизиран. Освен посочените три тв канала обаче по временния параграф излъчват още 37 ефирни оператора с местен обхват в 29 града на България.

Отговорът на въпроса каква ще е съдбата на телевизиите с временни честоти през последните години се прехвърля като пинг-понг между институциите СЕМ - Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и обратно. КРС, която все пак отговаря за разпределянето и подреждането на радио- и телевизионния ресурс, има по голяма тежест при даване на отговорите. Преди старта на цифровизацията е важно да се обясни какво ще стане с тв операторите, които в момента излъчват с "временни" лицензи. Не е ясно още и при коя от двете фази на процеса (първа - юли 2008 - юли 2010, втора - юли 2010 - декември 2012) осемте честоти във София, Варна и Пловдив, обявени през 2006 г. първо за свободни, а после изтеглени от КРС, трябва да бъдат освободени, за да не пречат на цифровизацията. Бъдещите конфликти между играчите на пазара биха били много по-малко, ако всеки от тях знае докога радио- и тв операторите имат право да използват честотите по параграф 9а.

"Ако аналоговите честоти, които заемат операторите, работещи на основание §9а, влизат в първа и втора фаза на цифровизацията, да, те ще пречат на процеса", категоричен е председателя на КРС Веселин Божков. По отношение на София два от каналите (които бяха считани за свободни при обявяване на аналоговите конкурси от СЕМ) ще бъдат предоставени за цифрово излъчване още при първия етап на процеса. Третият канал пък е предвиден за втора фаза, затова и трите отпадат от списъка на свободните честоти. За двете пловдивски и варненски честоти важи същото.

"Де факто за конкурсите в тези три града, които СЕМ обяви, честотите не са свободни. Не искам да се ангажирам и да казвам конкурсите да бъдат прекратени, но така или иначе те влизат в процеса на цифровизация и не трябва по никакъв начин той да се стопира, защото ние и без това сме изостанали от него почти с две години и половина. Ако се бавим прекалено много, са възможни и санкции, образуване на наказателна процедура от Европейската комисия, както е с Полша например", коментира Божков.

По данни на КРС има 29 честотни канала, за 25 населени места, на които операторите излъчват по §9а. Законът за електронните съобщения пък позволява до 31 декември 2008 г. СЕМ да обяви конкурси за тези честоти. С други думи, независимо от факта, че честотите за трите големи града София, Варна и Пловдив са проблемни, за останалите 29 няма никакъв проблем и за тях могат да бъдат обявени конкурси. "Ако СЕМ даде ход на тв конкурси за останалите градове, този, който участва в състезанието, трябва да знае, че има един преходен период, който в България завършва 2012 г., и той трябва да си направи съответните анализи и разчет дали в оставащите му близо четири години и по-малко си струва да инвестира в аналогов тв проект. ", разсъждава Божков.

Според председателя на КРС, ако на 31 декември 2008 г. се спрат всички подобни телевизии, "тогава се получава един вакуум, по една или друга причина това са бизнес интереси, това са големи обороти, освен това никога не трябва да забравяме, че отношенията в този пазар представляват един триъгълник държава - предприемачи - потребители". "В този аспект, когато няма изричната необходимост и определени факти, които не стопират процеса на цифровизация, тогава аз смятам, че може би примерно трябва да се мисли за вариант, при който от датата на обявяването на цифровия конкурс или от датата на обявяването на съответния победител в едномесечен срок след спечелването на конкурса за цифрово излъчване, да бъде освободена дадената честота, която функционира на основание на параграф 9а", анализира Божков. Според него това е един от възможните подходи. Предстоят и дебати по промените в медийния закон, така че категорични твърдения не е уместно да се правят (подробности за тях на стр. 43).

По думите му, ако тук всички чакат държавата, "в Испания например всички, които са участвали в процеса на цифровизация, сами са заделили по един фонд вноска по 1 млн. евро и този фонд е за информационна кампания и други необходими инвестиции по процеса на цифровизация".

Накратко, няма някакви изгледи ситуацията на телевизионния пазар скоро да се изясни. И ако въобще цифровизацията започне навреме, отново ще бъде заложник на хаоса в сектора.

Няма коментари: