събота, 22 март 2008 г.

Конкурс ще отбележи Деня на Земята

Конкурс ще отбележи Деня на Земята

дата : 21 март 2008 г. 17:57 ч.
Националният конкурс е на тема



Денят на Земята е единственото събитие, отбелязвано едновременно от хората на Земята, като повече от половин милиард са участниците в кампанията, всяка година.

Международната мрежа за отбелязване на Деня на Земята (Earth Day Network, EDN) вече включва над 17 000 организации от 174 страни. Чрез Мрежата за Деня на Земята, активистите поддържат връзка, взаимодействат, подпомагат техните общности, и създават положителна промяна в местни, национални, и глобални политики.

Неслучайно през 2006 година Международната мрежа за Деня на Земята стартира тригодишна глобална кампания фокусирана върху решението на проблемите от изменението на климата. Изменението на климата вече е реалност и оказва своето влияние върху цялата планета. Прогнозите за изменението на климата показват, че то ще продължи и ще предизвиква световни катаклизми - свързани с водата, земята и въздуха.

Националният конкурс е на тема "Климатичните промени са факт! Да направим за Земята това, което искаме да получим от нея!" и се реализира по проект "Изграждане и развитие на Младежки информационно-консултантски център "МАЖОР", финансиран по Национална програма "Младежки информационно-консултантски центрове" 2007 - 2010 на Държавна агенция да младежта и спорта.

Конкурсът се провежда в рамките на Световни дни за младежка активност и Световната кампания за отбелязване на "Деня на Земята", организирана от световната мрежа "Ден на Земята".

Конкурсът се провежда в две категории:
І. Художествен конкурс за рисунка и ІІ. Литературен конкурс за есе. В конкурса могат да участват деца и младежи на възраст до 30 години. Всеки участник има право да подаде за участие в конкурса максимум по две творби, в различните категории, специално създадени за конкурса.

Няма коментари: