събота, 22 март 2008 г.

Неотложен ремонт

Неотложен ремонт

Цифрофизацията на ефира на може да тръгне без поправки в медийния закон

Весислава Антонова
в. Капитал

Медийният сектор не може да се модернизира без незабавни промени в Закона за радио- и телевизия
Фотограф: Красимир Юскеселиев




Като една от основните пречки за старта на цифровизацията в тв сектора дълго бяха сочени обявените от Съвета за електронни медии (СЕМ) аналогови тв конкурси.

Медийните надзорници вече отмениха аналоговите конкурси и сега напред излязоха останалите затруднения пред модернизацията на този пазар.

Цифровизацията на телевизионния ефир е важна, защото ще позволи в него да има много повече телевизии с по-добро качество на сигнала. Това обаче създава възможност (или опасност в зависимост от гледната точка) за преразпределение на пазара. Претендентите за нов телевизионен ред напират за бърза промяна на статуквото, докато сегашните силни блокират всички опити за (р)еволюция. И така вече две години.

След спирането на аналоговите конкурси, за да започне процесът, е важно да се приемат бързо промени в медийния закон, изготвени от работната група, инициирана от Министерството на културата (МК). Новите моменти в проектозакона за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) уреждат именно цифровото лицензиране.

През седмицата в културното ведомство се събраха авторите на промените в закона, представители на СЕМ, Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО), Асоциацията на тв операторите (АБТО) и медийни експерти, за обсъждане на предложенията за промени. След срещата се оказа, че препъникамъкът за приемането на поправките в закона може да се окаже новият §29 (виж карето), който урежда въпроса с временните лицензи на тв операторите, които функционират по §9а, до обявяването на конкурс, какъвто очевидно няма да има (виж още на стр 46). "Цифровизацията е политически приоритет, поради което със закон може да се преуреди статусът на операторите с временни разрешения, за да освободи ресурс за цифровия преход. Министерският съвет (МС) или парламентът може да промени §29, но нашата позиция е именно тази, записана в предложението", коментира медийният експерт и един от авторите на проекта доц. Нели Огнянова пред "Капитал". Параграф 29 е бил подробно обсъждан на срещата, но страните са останали на позициите си. АБТО са за незабавно прекратяване на излъчването на операторите с временни лицензи, ако е възможно още от май 2008. АБРО пък е на противоположната позиция - текстът да отпадне или изобщо да няма такава дата. От Съвета за електронни медии на заседанието е присъствала и.д. председателката на СЕМ Мария Стефанова, която обяснила, че съветът е разделен по §29. Тя самата потвърдила пред участниците в обсъждането, че подкрепяла текста, но в кулоарите на парламента вече се коментира, че сред медийните надзорници вече се сформира мнозинство, което да се бори срещу текста, "защото той щял да засегне интересите на операторите, които през годините инвестирали много средства да развиват каналите си". През следващата седмица предстои медийните надзорници да се съберат на извънредно заседание, за да заемат по-категорична позиция относно новия параграф в ЗРТ, уреждащ положението на операторите с временни лицензи.

По принцип и МС и парламентът искат изцяло нов закон. Уверяват, че това трябва да стане още в рамките на този мандат. Любопитно е обаче как смятат да го постигнат. "До края на тази година Министерството на културата със сформираната специално за целта работна група трябва да изготви изцяло нов медиен закон", е мнението на зам.-министърът на културата Явор Милушев, който докладва на заседание на Комисията по гражданско общество и медии през седмицата. Според председателя на парламентарната медийна комисия Иво Атанасов "този закон с малко повече усилия може да бъде напълно готов и много преди края на 2008".

Отдавна е ясно, че настоящият медиен закон не действа според европейските изисквания и е крайно време да бъде изцяло променен, но в момента много по-важно е бързо да се приемат промените в ЗРТ и засега от парламента идват индикации, че ще подкрепи проекта за изменение на ЗРТ. Според експерти проектът за поправки в ЗРТ е плод на всички компромиси, на които работната група, пишеща текста, е била способна и пристрастия очевидно не е имало. Все пак по някои от постановките в него ще има преброяване на лобитата - на първо място по §29.


§29 Лицензите за изграждане, поддържане и използване на далекосъобщителна мрежа за телевизионно радиоразпръскване с местно покритие, издадени по реда на §9а от Преходните и заключителни разпоредби на ЗРТ, се прекратяват след приключването на конкурс, обявен от СЕМ по реда на ЗРТ... когато радиочестотите с местно или регионално покритие, използвани от лицата по §9а, са част от възможните електронни съобщителни мрежи за наземно цифрово радиоразпръскване съобразно предвиденото в Плана за въвеждане на наземно цифрово радиоразпръскване в България, приет от Министерския съвет, но не по-късно от 31 декември 2008 г.

Няма коментари: