понеделник, 8 септември 2008 г.

Едва 12% българи работят с компютър

Стандарт - 20 стр.
Едва 12% българи работят с компютър

Надя ПАНКОВА

Едва 12,6% от българите използват компютър по време на работа. Това гласи изследване на социалното министерство. България все още е на едно от последните места в Европейския съюз по развитие на информационните технологии на работното място.
Най-силно е насищането с компютри при фармацевтите 66,7%, а най-съществено е изоставането в леката промишленост - 5,1% от текстилните предприятия.
Все повече държави от ЕС въвеждат "работата от разстояние", като развиват информационните технологии и мобилните комуникации. У нас обаче едва 0,3% са на нивото на европейските си колеги. Единствено младите хора от 18 до 35 години успяват да работят не зад бюрата в офиса, а като използват лаптопи и мобилни телефони, сочи изследването. Предимно това са архитекти, преводачи на свободна практика и журналисти.
Застрашителните факти наложиха и един от приоритетите на социалното министерство - обученията и курсовете по информатика и квалификацията на работещите. Правителството предлага средства за всеки работодател, който инвестира в обучението на служителите си.

понеделник, 8 септември 2008 04:15:07

Няма коментари: