вторник, 9 септември 2008 г.

Изписваме интернет сайтовете на кирилица след година

Монитор - 8 стр.
Изписваме интернет сайтовете на кирилица след година

Теодора ТОДОРОВА,Мариян ДРАГАНОВ

Частници предлагат домейни на български за 20 лв., които се отварят само от няколко места
Българските интернет потребители ще могат да изписват на кирилица имената на сайтовете, които посещават след около година.
Изписването на страниците на кирилица вероятно ще бъде прието от интернет корпорацията за имена и адреси ICANN в края на 2009 година. Това съобщи за "Монитор" Вени Марковски, който е представител на ICANN за Русия и ОНД по време на Международната среща на регистри и регистратори на интернет имена от Централна и Източна Европа, Русия и ОНД, която се провежда в София. Това означава, че вместо да изписваме fotografii.bg, за да посетим любителски сайт за фотоси, занапред ще можем да изписваме фотографии.бг.
България е първата държава, заявила в ICANN желание за имена (домейни) на кирилица. Русия направи това на 18 юни, един ден след нас, и това закъснение предизвика сериозна драма в руските медии. В писмото, което страната ни изпрати до международната организация тогава, България заяви, че е избрала да регистрира и поддържа за код на страната на кирилица съкращението ".бг".
"Интернет адресите на кирилица дават възможност на хората, които не знаят английски, спокойно да ползват интернет. Представете си какво щеше да стане, ако интернет беше измислен в Китай и трябваше всички да пишем интернет адресите на китайски" - обясни основната полза от това Марковски.
Очаква се България да предложи в близките дни всички държави, които желаят интернет адресите им да бъдат изписвани на кирилица, да бъдат в една група, за да се елиминират спорове по бъдещите домейни.
Проверка на "Монитор" в мрежата обаче показа, че регистрация на интернет имена на кирилица вече се предлага у нас, независимо от това, че все още не сме получили зелена светлина от ICANN. Това се прави от сдружение Унинет, което беше създадено през юни миналата година от няколко интернет доставчика и хостинг фирми.
Справка в интернет показа, че Унинет предлага услугата "регистрация на домейни в областите на български .бг, .инфо и .име". В мрежата се цитират различни цени, които започват от 12-13 лева и стигат до 20 лева на домейн.
Преди няколко месеца от сдружението се похвалиха, че вече имат над 1000 регистрирани домейна на кирилица, като най-новият тогава беше "новости.бг". Опитът ни да влезем в този сайт обаче се оказа неуспешен.
"Това е една частна фирма, която регистрира домейни на кирилица, които работят само при няколко доставчика на интернет. Това означава, че извън тези доставчици, където и да си по света, тези сайтове няма да проработят", обясни Вени Марковски. Той коментира още, че национален домейн на кирилица не може да съществува без съгласието на правителството. "Този път държавата няма да остави на частна фирма да държи правата над домейните", категоричен е още Марковски. "Това ще стане в рамките на Публичния интернет регистър, което е сдружение с нестопанска цел. В него участват държавата, нестопански организации и предствители на научната среда", добави той. Подобно на държавата oт Унинет също писаха до ICANNс искане да получат правата за регистрация на домейни на кирилица, но това не значи нищо, обясни още експертът.
"Динамиката в регистрацията на адреси в домейна .bg отразява състоянието на икономиката у нас" - заяви Драгомир Славов, шеф на РЕГИСТЪР.БГ - организацията, на която е делегирано регистрирането на домейни в областта .bg и останалите допустими области (.a.bg; .b.bg; .c.bg и т.н.). Три са основните периода в регистрирането на такива адреси след 1991 г. Според Славов от 1991 г. до 1997 г. в резултат на икономическата криза са отчетени малко регистрации. Въпреки че до 1996 г. регистрацията на интернет имена с разширение .bg е безплатно, броят им не надхвърля двуцифрени числа. Броят им към днешна дата наближава 16 хиляди.
***
Текст под снимка
Вени Марковски, който е представител на ICANN за Русия и ОНД, обсъжда проблема с имената на сайтовете на международен форум в София.

вторник, 9 септември 2008 02:11:48

Няма коментари: