вторник, 7 април 2009 г.

10-me сайта, без koumo не можем

Класа - 24 стр.
10-me сайта, без koumo не можем



Кои са сайтовете, без които животът ни е невъзможен? Отговорите gage списание 'Таим". То подреди 10-те интернет уеб-пространства, без които съвременният потребител не може. Автор на класацията е Анита Хамилтън, цитирана от PR Kernel.
Wikjpedia.org
Въпреки неспирните опити да се компрометира достоверността й, Wikipedia си остава най-популярната онлайн енциклопедия в мрежата. И тъй като всеки може да създаде или редактира коя да е страница в сайта, както компаниите, така и отделните хора често прекаляват с изглаждането или украсяването на собствената си информация. Уики-обществото обаче обикновено се намесва в такива случаи - прекалено възмутителните намеси се докладват в Wi-kiScanner и уикитроловете получават един по врата - или поне публично уики-унижение. Днес можете даже да се наслаждавате на мъдростта в Wikipedia без дори да се налага да кликвате върху сайта. Търсачката Microsoft Live автоматично изтегля първия абзац от всяка подходяща статия в енциклопедията в резултатите си.
Yahoo! Finance
Yahoo! Finance съдържа всичко, от което се нуждаете, за да сте в крак с бизнеса - новини, анализи на ценните книжа, графики и прессъобщения. В края на май 2008 г. Yahoo! Finance отново започна да пуска безплатни цитати в реално време, вместо със стандартното 20-минутно закъснение на конкурентите му като Google Finance. (Услугата бе спряна преди три години заради споровете с големи фондови борси.) Брокерите могат да се бръкнат с 10,95 долара месечно за таблици в реално време. Въпреки всички критики за неспособността на Yahoo! да се обновява, финансовият му сайт съдържа най-доброто, което може да предложи компанията.
Craigslist
Елементарният дизайн на страницата му почти не се е променил през последните 14 години, въпреки че има нови и по-лъскави конкуренти, които се борят за къс от оценения на 15 милиарда долара пазар на малки обяви в мрежата. Какво от това обаче? Craigslist е пионер в интернет, който никога няма да остарее и който си остава основният сайт за обяви за търсене на продукти - от недвижими имоти до употребявани мебели, от работа до любов и връзки за една нощ. Миналата пролет Craigslist тръгна в 100 нови града и така услугите му станаха достъпни в над 500 града в 50 държави. За да остане пред новодошлите, които също имат силно международно присъствие, като Kijiji, Oodle u OLX, любимият Craigslist вече се предлага на испански, френски, италиански и немски в някои страни. Така не можете да обвините езиковата бариера за пропускането на някоя възможност.
ESPN
ESPN е синоним на спорта. Заклетите фенове идват направо в този мегасайт за резултатите, разписанията и анализите, след което остават, за да се насладят на видео новините, игрите и подкастовете. През 2007 г. ESPN обнови фантастичните си оферти и покритието на гимназиалния футбол, като така си привлече нови фенове от колежите. Ако не можете да напуснете дома си без спортните новини, абонирайте се за "Съобщенията на ESPN". Ще ги получавате чрез SMS или си свалете клипове за мобилен телефон.
Yelp
Ако имате ресторант, магазин или бизнес, той вероятно е рецензирай в Yelp -един независим сайт с милиони рецензии от потребителите. Yelp има много конкуренти - най-известният от които е Yahoo! Local, но все още е единственият, който позволява на рецензентите да си отговарят. След оплакванията от много бизнеси, че лекомислените рецензии са сринали репутацията им, сайтът започна да разрешава на собствениците директно да пращат имейли на рецензентите, да правят бързи промени в данните на компаниите си в мрежата и да следят колко хора посещават профила им. За вас това означава попълни и точни рецензии.
Facebook
Ако MySpace e PC, mo Facebook e Mac. Първият сайт може би има повече потребители, но вторият е по-класен и изчистен като дизайн. Освен това Facebook страхотно улеснява намирането на познати и си спечели повече почитатели сред професионалистите и трийсетина годишните от всеки друг сайт. Той предлага над 300 приложения като игри, интерактивни карти и тестове, с които можете да украсите личната си страница (или да наспамите приятелите си). Новият дизайн на сайта се опита да изчисти визията от досадните приложения (но не успя). Ако търсите нова социална мрежа, пробвайте Bebo и hi5.
Digg
Да речем, че попаднете на новина, която ви хареса. Можете да я "дигнете" като кликнете върху линка в края на текста. Колкото повече хора "дигат" определена новина, толкова повече се увеличава рейтингът й в Digg.com, където другите дигъри могат да я четат и да коментират. И въпреки че коментарите най-често изразяват нечие възмущение, те са чудесен барометър за въпросите, от които сърфистите в мрежата се интересуват най-много. Миналия май Digg обяви плановете си за сътрудничество с Facebook, които позволяват на потребителите да виждат кои от приятелите им в социалната мрежа имат и профили в Digg - както и кои новини "дигат". Предстои разработването на машина за препоръки, която ще ви предлага историите, които могат да ви харесат на базата на предишните ви "дигания". Подобни удачни обновления ще спасят сайта от нашествието на конкуренцията в лицето на Mixx u Reddit.
Google
Много повече от проста търсачка, Google стана майкрософта на технологичния свят. Google Docs е приложение, което предлага безплатни електронни таблици, създаване на документи и презентации. Google Earth работи в приставка към браузера и вече не се нуждае от сваляне на десктопа. Можете даже да ползвате търсачката през мобилния си телефон, например iPhone. Освен това Google иска да ви помогне в социалните мрежи - системата му Friend Connect улеснява общуването с интерактивните ви познати, дори и те да се намират в отдалечени сайтове. Тя например може да покаже кой от приятелите ви във Facebook използва и музикалния сайт last.fm и така ви дава възможността по-лесно да си споделяте музика с него.
TMZ
Няма по-добър начин за разпространение на клюки от качването им в мрежата. Да, те са груби, просташки и недоказани, но TMZ е най-популярният клюкарски сайт в мрежата именно защото е пълен до гушата с новинки, снимки и клипове за звездите. Прегледайте го - може да накара тежкия работен ден да мине по-бързо. Освен това TMZ пуска повече новини за Бритни, Линдзи и другите холивудски палавници от всеки друг клюкарски сайт. Ако жадувате за още, можете да гледате TMZ и по телевизията.
Flickr
Сайтовете за споделяне на дигитални фотографии идват и си отиват, но Flickr остана.
Той предлага някои от най-хитрите инструменти в мрежата, с които да управлявате вечно разрастващата си се колекция от снимки - от Photostream, който ви позволява да сканирате снимките си бързо, до видео приложението за професионалисти (които плащат 25 долара абонамент годишно). Харесваме и възможностите на Picnik за редактиране на снимки.
Проблемите ни: потребителите, които не плащат годишния абонамент, могат да качват само 100 MB месечно, а Photostream не подрежда добавените снимки според датата на заснемане.

Няма коментари: