събота, 11 април 2009 г.

PR агенциите са добър старт за млади специалисти в тази сфера

Капитал - кариери - 4 стр.
PR агенциите са добър старт за млади специалисти в тази сфера



Завърших бакалавърска програма по PR в България, в момента следвам в магистърска програма във Франция - „Комуникация и информация“. Как стоят нещата в България като заплащане, условия, изисквания? Търсят ли се хора с диплома от чужбина и имам ли преднина пред други кандидати за работа?
Sstoyanov
Образованието по връзки с обществеността в България няма особени традиции. Ето защо смятам, че диплома от чуждестранен университет и много добро владеене на друг чужд език освен английски биха били предимство при първоначалния подбор по CV-та. При търсенето на реализация в тази сфера като по-привлекателни се определят позициите на корпоративен PR, но за тях най-често се изисква опит. PR отдели има в големите компании, особено в сферата на бързооборотните стоки, телекомуникациите, фармацевтичната индустрия, банките. В малките и средните компании PR функцията обикновено се изпълнява от един човек, който я съвместява с маркетинг, дори и с продажби. PR агенциите са по-отворени към млади таланти без или с малко опит. Там възможностите за бързо развитие и кариерно израстване и са по-големи.
Работата е доста по-натоварена и динамична, но се смята за добро „училище“ преди корпоративна кариера. Изискванията за хора без опит са с фокус върху доброто владеене на чужди езици, богатия речник на български език и личностните качества - организационни, комуникационни умения, бързо и логично мислене. Много важно е доброто познаване на актуалната обстановка в страната и на конкретната компания, ако става дума за корпоративен PR. По отношение на заплащането хора без опит в сферата могат да очакват предложение до 1000 лв. нетно месечно по време на пробния период.
* Юлияна Яначкова е консултант в „Мандей“ ООД.

Няма коментари: