събота, 11 април 2009 г.

Google повдигна още малко завесата

Insurance.bg - Новини Събития категория
Google повдигна още малко завесата



Компанията разчита на собствени сървъри с патентована технология за по-висока енергийна ефективност
Google не обича да говори за компютърните си операции, но миналата седмица за пръв път разкри подробности за хардуера, който поддържа могъществото й в интернет.
За някои може да звучи изненадващо, но компанията, разполагаща със стотици хиляди сървъри, не ги купува от Dell, Hewlett-Packard, IBM или Sun Microsystems, а конструира и изгражда собствени машини, съобщиха CNET News и TechNews.
На конференцията за ефикасност на центровете за данни на компанията Бен Джей, който е проектирал много от сървърите на Google, показа на жадната за повече информация аудитория едно свое модерно творение. В периода от 2003 до 2005 г. Джей е бил единственият електрически инженер и работил по 14 часа на ден, преди да бъдат назначени повече хора.
Голямата изненада е, че всеки сървър има собствена 12-волтова акумулаторна батерия за подаване на напрежение в случай на отпадане на главния източник на електроенергия. Веднага възниква въпросът: защо не UPS?
Центровете за данни обикновено разчитат на големи UPS системи, който поддържат работата на десетки машини. Отговорът е прост: пари. Според Джей, вграждането на захранването в сървъра е по-евтино и позволява по-лесно изчисляване и оптимизиране на разходите според броя на сървърите. Освен това няма прахосване на капацитет.
Друг финансов фактор е ефективността. Големите UPS системи могат да постигнат 92 до 95 процента ефективност, което означава, че се прахосва голямо количество енергия. Подходът с интегриране на акумулаторна батерия в сървъра осигурява 99.9% ефективност.
Ефективността е важна не само защото намалява разходите за електроенергия, но също така защото по-малката ефективност води до генериране на излишна топлина, която от своя страна изисква допълнителни разходи за охлаждане. При интензивната работа на сървърите на компанията, тези разходи биха се натрупали бързо, ако не се вземат навременни мерки.
Сървърът на Google е с височина 3.5 инча, или 2U, има два процесора, два твърди диска и осем слота за памет, монтирани върху дънна платка от Gigabyte. Google използва процесори x86 на AMD и Intel, разкри Джей.
Google използва дизайнът на акумулаторната батерия и за своето мрежово оборудване. Компанията има патенти за този дизайн и възнамерява да лицензира други вендори за нейното производство.
Друга илюстрация на маниакалния стремеж на Google за ефикасност е дизайнът на захранването. Захранващите устройства превръщат променливотоковото захранване от електрическата мрежа в правотоково напрежение. Типичните захранвания подават на компютрите 5 и 12 волта изправено напрежение.

Няма коментари: