вторник, 7 април 2009 г.

Интернет-доставчиците в ЕС започнаха да записват дейността на своите клиенти

РИА Новости (Русия) - новини
Интернет-доставчиците в ЕС започнаха да записват дейността на своите клиентиБрюксел. В страните от Европа в понеделник встъпи в действие директива на Европейския съюз, задължаваща интернет-доставчиците да пазят в течение на една година данните за действията на своите клиенти, предаде РИА Новости.
Сега властите ще могат при необходимост да разберат за изпращането на писма, посещаването на електронни страници и проведените чрез интернет телефонни разговори на европейските потребители на световната мрежа. При това от базите данни на доставчиците няма да бъде възможно да се научава съдържанието на писмата или електронните страници.
Директивата, позволяваща затягането на контрола над интернет потребителите, има за цел да помогне в борбата с тероризма. За необходимостта от подобна мярка в ЕС се заговори след бомбените атентати в метрото в Лондон от 2005 г.
Новата директива ще се прилага само за установяване на фактите на контакти между едни и други лица. При което, достъп до базите данни ще бъде осигуряван само при наличието на съдебна заповед.

Няма коментари: