вторник, 7 април 2009 г.

You Tube и Facebook повишават работоспособността

Money.bg - По света
You Tube и Facebook повишават работоспособността



Много работодатели забраняват достъпа до развлекателни уеб сайтове на служителите си през работно време, за да не се разсейват излишно. Изследователи от университета в Мелбърн обаче доказаха, че това е грешна стратегия.
Според проучването, работниците, които се разведряват със социални мрежи или посещават YouTube, са с 9% по-продуктивни от останалите.
"Хората трябва да се отвличат периодично, защото кратките и ненатрапчиви прекъсвания помагат на мозъка да се разтовари и повишават концентрацията", твърди Бренд Кукър от департамента по маркетинг и мениджмънт. "Именно това води до по-висока продуктивност на служителите", допълва специалистът.
Изследването е проведено върху 300 от работниците на няколко компании. 70% от тях са признали, че използват Интернет за развлечение през работно време и най-често посещават социални мрежи като Facebook, играят онлайн игри, четат новинарски сайтове или гледат видеоклипове в YouTube.
Кукър изтъква, че резултатите от проучването са валидни само за служители, които губят в Интернет не повече от 20% от работния си ден. Онези, които наистина прекаляват с онлайн развлеченията, имат ниска продуктивност и лоши резултати.

Няма коментари: