събота, 11 април 2009 г.

Ало, сваляй!

Капитал - 9 стр.
Ало, сваляй!



Личното възмущение на кмета и няколко телефонни обаждания не могат да бъдат причина за забраната за рекламиране на даден продукт.
Един призрак се разброди из улиците на столицата и големите градове в страната. Призракът на Хитлер. Сайтът за обществени проучвания buzzdash.bg пусна рекламна кампания, част от която беше визия с марка, носеща лика на водача на Третия райх (повече по темата на стр. 34).
За часове „изнервени и притеснени граждани загряха вчера телефоните“ на всекидневници и общински служители. Новината за кампанията прелетя хиляди километри, чак до столицата на братска Москва, откъдето (по ирония на съдбата) лично Бойко Борисов разпореди за незабавното демонтиране на билбордовете. Кметът дори нареди „да се потърси отговорност от лицата, монтирали съоръженията“. Пловдивският му колега Славчо Атанасов пък заяви, че е „безотговорно“ визията да стои близо до училище, очевидно забравяйки, че Втората световна война се изучава още в шести клас. За един ден всичко приключи. Визиите бяха свалени. Разтревожените читатели се успокоиха. Съзнателно или не, рекламодателят и обслужващата го агенция хвърлиха кукичката със закачена накрая провокативна визия и зачакаха медиите да клъвнат. А те не само клъвнаха, ами май им счупиха въдицата - Столичната община няма да разреши на buzzdash.bg да пуснат втората част от кампанията си. Защо, по коя наредба или кой закон така и не се разбра - свалянето стана с устно нареждане. Наредбата за рекламната дейност в София не действа, защото областният управител я обжалва пред ВАС. Предишният текст от 2005 г. имаше същата съдба и така и не заработи. Столичната община може да се радва, че частната компания едва ли ще си губи времето в опити да заведе дело, но това не прави постъпката им правилна. Защото личното възмущение на кмета и няколко телефонни обаждания не могат да бъдат причина за забраната за рекламиране на даден продукт, който не нарушава закони и наредби. Това се нарича с една дума - цензура.

Няма коментари: