вторник, 7 април 2009 г.

Google работи активно върху гласовото търсене

bpost.bg - Политика
Google работи активно върху гласовото търсене



На дискусия в рамките на Web 2.0 Expo в Сан Франциско вицепрезидентът на Google заяви, че гласово търсене ще бъде голям шанс за компанията да навлезе силно в уеб-приложенията за мобилни телефони. Това би било нов метод за търсене и затова ще бъде "сърцевината на бъдещите мобилни планове на търсачката".
Вицепрезидентът Вик Гундотра каза още, че гласовото разпознаване в днешно време е „хубав трик“, но още не е достатъчно оптимизирано и подходящо за ефективна употреба. Върху това ще се занимават и разработчиците от Google.
Редакторът от от SearchEngineLand Грег Стърлинг каза по този повод, че ако се получи, действието ще бъде много силен стратегически ход за компанията.
Негативни реакции по време на дискусията се зародиха около съмненията, че бъдещото приложение на Google няма да разпознава акценти, различни от най-разпространението американски. На това обаче Вик Гундотра отговори, че работата по проекта тече с бесни темпове и се разраства буквално с всяка изминала минута, като това учудва дори и ръководителите на разработчиците.
„Това е от технологиите, които се развиват с постоянна употреба. Направихме опит с приложението си в iPhone и точността на познаване на програмата се увеличи с 15% - колкото повече хора я използват, толкова повече информация събираме и оптимизираме технологията.“
Неминуемо на дискусията бе засегнал и въпроса със слуховете, че Google иска да купи набиращата все повече мощ социална мрежа Twitter. Гундотра отговори, че политиката на компанията не позволява да бъдат разисквани подобни спекулации. Един от основателите на Twitter, Биз Стоун, пък коментира, че е бил засипан с купища еднакви в същината си въпроси за това накъде отива системата за споделяне.
По рано през тази седмица той съобщи в блога Sometimes We Talk, че не би било изненада, ако Twitter влиза в официални разговори с други компании – по различни въпроси. Все пак целта на социалната мрежа е да е печеливша и независима компания и в момента тя е само в началото на своите планове.

Няма коментари: