петък, 14 март 2008 г.

Над 130 фирми на форума "Кариери 2008 - Добра Кариера, Добър Живот"


Над 130 фирми на форума "Кариери 2008 - Добра Кариера, Добър Живот"


дата : 13 март 2008 г. 11:33 ч.

Над 130 фирми ще участват в седмото издание на форума за студентски стаж и кариера "Кариери 2008 - Добра Кариера, Добър Живот", който ще се проведе през март и април.
Единственият по рода си форум ще се организира последователно в осем града: София, Варна, Благоевград, Русе, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, за първи път е включен и Свищов.
Най-голям е интересът на IT фирмите към форума, каза министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев. Досега са се регистрирали 30 компютърни фирми, а регистрациите продължават, уточни той.
Според него "в момента бизнесът изпитва огромен глад за специалисти". По традиция се търсят и много инженери. За първи път тази година масирано участват и фирми за търговия и услуги, заяви директорът на Job Tiger Светлозар Петров.
Той призна, че 2006 г. е била пикова за форума заради най-многото участници - 17 000 младежи. Според него интересът вероятно спада, тъй като младежите имат много други възможности да си намерят работа. Много е трудно да се каже колко младежи са се възползвали от форума, който е част от кампанията "Българската мечта", заяви министърът.
Миналата година фирмите са обявили 2000 свободни места, но няма обратна информация за това колко от тях са били заети и кога, каза още той и изтъкна, че до 2001 г. нито един университет не е имал кариерен център, а днес почти всички разполагат с такъв.
Досега над 70 000 студенти и млади специалисти са посетили 7-те издания на форума. От него имат интерес по-малките фирми, защото спестяват време и пари, изтъкна министър Василев. Общият брой на кандидатите за стажантски програми в държавната администрация, която е най-големият работодател, е бил 710 през 2006 г. и 317 - през 2007 г.
Тази година в София срещата между бизнеса и младите хора ще се проведе на 19-20 март в НДК, във Варна - на 24 март във Фестивалния център, в Благоевград на 28 март - в ЮЗУ, в Русе - на 2 април в Русенския университет, в Свищов - на 7 април в Стопанската академия, в Пловдив - на 14 април в конгресния център на Панаирното градче, в Стара Загора - на 18 април в хотел "Верея" и във Велико Търново - на 21 април в ВТУ.

Няма коментари: