събота, 15 март 2008 г.

Нов медиен закон преди края на 2009 г.

Нов медиен закон преди края на 2009 г.
в. Дума
Искра МИЛЕВА
Еднаква регулация в ЕС иска евродепутатът Кристиан Вигенин
Не знам дали до края на сегашния парламент ще има нов медиен закон, но до есента на 2009 г. това ще стане. Това издаде вчера депутатът от Коалиция за България и председател на медийната комисия в парламента Иво Атанасов. Той участва в дискусията "Плурализмът на медиите в страните членки на ЕС", организирана от евродепутата Кристиан Вигенин. До 2009 г. страната ни трябва да хармонизира нормативната си уредба с тази на страните членки на Европейския съюз, обясни Атанасов. Първият вариант на проекта за промени в Закона за
радиото и телевизията е изготвен на 22 ноември, каза Маргарита Пешева от Съвета за електронни медии (СЕМ). Тя обясни, че автор на основните текстове в документа е Зина Трифонова. Проектът в момента е в комисии на Министерството на културата, което трябва да го внесе за разглеждане от Министерския съвет. Относно документа Пешева обясни, че СЕМ се е въздържал да разпише текстовете около чл. 9 А на закона, който регламентира излъчването на телевизии с временни лицензи. Тя обясни, че това е право на Министерството на културата и правителството. Пешева отново напомни, че временни лицензи се издават до края на тази година, като срокът на валидност е до навлизането на цифровото излъчване през 2012 г.
Вчерашната дискусия бе по повод приетия от Европейската комисия работен документ във връзка с плурализма на медиите в ЕС. Относно приемането на еднакви регулаторни мерки за медиите в ЕС до края на март евродепутатът Вигенин ще внесе в комисиите по икономика и по култура на ЕК няколко предложения. Сред тях са развитието на обществените медии. Ще има и предложение за изравняването на качеството на регулация върху медийния пазар, както и за проблема с уеднаквяването на съдържанието. Относно поискания мониторинг от ЕС върху положението на медиите у нас, Вигенин коментира, че и там положението не е розово и едва ли това е най-точното, което трябва да се иска.
Атанасов предложи с навлизането на цифровото излъчване да се създаде нов орган, освен СЕМ и КРС, който да следи този процес.
Изводът от неформалния разговор между медиите бе, че трябва да се заложи на разнообразието, а не зрителят да се залива с еднотипни развлекателни програми. Според Атанасов изход в тази посока е укрепването на обществените медии.
стр. 3

Няма коментари: