петък, 14 март 2008 г.

Тери Пратчет дарява 1 милион долара


Тери Пратчет дарява 1 милион долара


дата : 13 март 2008 г. 14:50 ч.

Световноизвестният британски писател-фантаст Тери Пратчет, който страда от рядка форма на Алцхаймер, ще дари 1 милион долара за изследвания върху болестта, съобщи Би Би Си.
59-годишният автор ще оповести дарението в рамките на годишната конференция на Тръста за изследване на Алцхаймер. Пред водещи специалисти по проблемите на деменцията Тери Пратчет ще заяви, че смята "да крещи и да държи дълги речи, докато за болестта не бъде намерено лечение". Писателят ще сподели също, че смята да направи всичко по силите си, за да се пребори със заболяването.
Тери Пратчет страда от рядка форма на Алцхаймер, известна като задна кортикална атрофия, при която се свиват области в задната част на мозъка. "Аз, заедно с много други, се боря да продължа напред, за да съм тук, когато се намери лечение. Дано да е скоро, защото страдащите от Алцхаймер са не по-малко от болните от рак, и както изглежда, за едно поколение случаите на деменция ще се удвоят. Шокиращото обаче е, че за изследвания върху болестта на Алцхаймер се отпускат едва 3 процента от парите, които се предоставят за търсенето на лечение за рака", казва Тери Пратчет.
Във Великобритания от болестта на Алцхаймер страдат около 700 000 души. БТА

Няма коментари: