сряда, 12 март 2008 г.

CeBIT - IT арената на 2008 г.

CeBIT - IT арената на 2008 г.
в. Пари – B&T
Христо ЛАСКОВ

Бъдещето е в ултрапреносимите устройства, стана ясно на най-голямото IT изложение През миналата седмица Хановер се превърна в поредната арена на информационните технологии. Германският град беше домакин на най-голямото изложение в ГТ света - CeBIT, което събра под един покрив 5845 изложителя от 77 държави. Техните предложения бяха видени от 495 хил. посетители, а в рамките на изложението са били проведени 10 млн. бизнес срещи. Тези цифри са повече от впечатляващи, което доведе до заключението, че изложението е било изключителен успех. Промени в CeBIT не липсваха. Това беше програмата Global Conferences, които успяха да покрият проблемите на индустрията и потребителите. Тенденции Какво обаче видяха потребителите, които бяха в Хановер между 3 и 9 март? Като че ли тази година нямаше толкова много дебюти на нови продукти. За сметка на това обаче се дискутираха някои ключови проблеми в ГТ света. Лидерите в ГТ сектора ще се концентрират все повече върху природосъобразното производство, както и върху намаляването на консумация на енергия от всички hi-tech продукти. Междувременно самите произведения на IT индустрията сами по себе си ще бъдат използвани като средства за намаляване на консумацията от страна на множеството индустрии, стана ясно на CeBIT. Сигурност Друга наболяла тема в ГТ съвремието е сигурността на данните. Проблемите с опазването на чувствителните за бизнес и потребители данни не са от вчера, като и тази година тя беше обект на дискусии в рамките на хановерското изложение. Един от ключовите моменти за опазването на информацията е използването на подходяща защита, твърдят специалистите. Междувременно производителите на софтуер, предпазващ информацията, непрекъснато подобряват своите решения, като те изискват все по-малко системни ресурси и все по-добра защита. А те трябва да се прилагат не само на компютри, но и при мобилните устройства. Навигация Друга основна тенденция в ГТ света е навигацията. GPS навлиза все повече във всекидневието ни, като прогнозите, че значимостта на устройствата за ориентиране ще продължи да расте. Доказателство е развитието на пазарите им - само за миналата година по света са продадени над 10 млн. подобни джаджи. А на CeBIT 2008-a имаше цяла палата, посветена на GPS устройства.
*** СЪРЕВНОВАНИЕ
► Една от най-интересните тенденции на тазгодишния CeBIT беше излизането на бял свят на ново поле на конкуренция при производителите на PC, а именно - на наистина ултрапреносими устройства
► Един от пионерите в тази област беше Asus, които представиха своето Еее PC. Устройството е оборудвано с процесор на Intel c максимална работна честота 900 мегахерца и 512 мегабайта до 1 гигабайта оперативна памет.
► До CeBIT2008 максималната му памет беше 8 гигабайта, големината на дисплея му -7 инча, а операционната система - Linux.
► В Хановер обаче Asus представи новата серия Еее PC, които вече разполагат с 9-инчов екран, до 12гигабайта RAM и може да работи под Windows. Самото устройство се превърна в хит по целия свят, като очакванията за тази година са, че от него ще бъдат продадени 3 до 5 млн. устройства.
► Конкуренцията съответно не закъсня. На CeBIT Acer обявиха, че ще лансират подобен на Еее PC продукт през холандската Packard Bell, която е тяхна собственост.
► MSI също представи сбое предложение с дисплей 8 или 10 инча, чийто процесор обаче е 1 или 1.5 гигахерца, 1 гигабайта RAM и работи с Windows u Linux. стр. ІІ

Няма коментари: