събота, 15 март 2008 г.

Кой сега е №4?

Кой сега е №4?
в. Труд
Соня СПАСОВА Ваня ЕМИЛОВА
Да си първи или поне да се класираш в челната тройка, е мечтата на всеки състезател. В надпреварата сред телевизиите обаче първите три места отдавна са „окупирани" от националните телевизии Би Ти Ви, Нова тв и Канал 1.
Така обект на тв войната става признанието да си четвърти. И кабелните телевизии не жалят сили и средства, за да го постигнат. На пазара работят две агенции, които измерват гледаемостта на телевизиите - Тв план/ ТНС и ГфК. И двете поставят на четвърто място различна медия. Според данните на Тв план/ТНС то е за „Диема фемили" (виж таблицата горе), а според ГфК - за Тв7.
Нещо повече, според данните на Тв план през февруари „Диема фемили" дори се изравнява с Канал 1 сред предпочитанията на жените, а Тв7 изобщо липсва от първите 10 предпочитани тв канала.
В стремежа си да привлича повече аудитория „Диема фемили" купува нови сериали и анимационни филми за децата. През уикендите на февруари именно с детските си сериали този канал е бил на първо място дори пред Би Ти Ви и Нова тв, казват от Тв план/ТНС.
От своя страна Тв7 също залага на развлекателните продукции като „Игра за милиони" с водещ Даниел Цочев, „Следобед с Тв7" с Таня и Калина и наскоро стартиралото шоу „Искам да бъда супермодел". В телевизията на Диляна Грозданова разчитат и на сериозни предавания като „Отзвук" и „Репортажът".
Къде е истината и кой всъщност е №4? Ако се съди по данните на двете пийпълметрични агенции, които са почти приблизителни, победител в това състезание няма.
Още повече че има и други претенденти за тази позиция. Тв план/ТНС поставя там в различни моменти различни телевизии. През януари например риалити шоуто „Страх" по Джи Ти Ви няколко пъти е извело медията на четвърто място в изключително конкурентния съботно-неделен праймтайм (най-гледаното вечерно време) в София.
Според данните на ТНС средно през февруари Джи Ти Ви е била най-гледана след трите национални телевизии в столицата. Наскоро стартиралата Тв2, която има претенции да е национална, също воюва за заветното четвърто място. Успехите, които била отбелязала досега, са на 27 и 28 февруари, когато се е наредила в първата тройка.
Ако данните на агенциите са коректни, ползата е само за зрителя - той ще избира поне между четири добри телевизии след националните. И няма постоянно да щрака с дистанционното.
стр. 16

Няма коментари: