сряда, 12 март 2008 г.

СЕМ трябва да даде знак на Европа, че отваряме пътя на цифровизацията



СЕМ трябва да даде знак на Европа, че отваряме пътя на цифровизацията


дата : 11 март 2008 г. 13:20 ч.

Подкрепа за цифровизацията в България и взимане на решение за прекратяването на аналоговите конкурси в градовете София, Пловдив и Варна.
Това ще прикани своите колеги и.д. председател на СЕМ Мария Стефанова на днешното заседание на съвета.
С това свое решение Съветът на практика ще поеме отговорността да стартира нормално процеса на цифровизацията, ще покаже, че се стреми към модернизиране на медийната среда и ще подкрепи плурализма на програми в цифрови условия.
Достатъчно време загубихме по една или друга причина, свързана с недостатъчна координация между институции, бюрокрация или лобистки интереси. Категорична съм, че трябва да се сложи край на това излишно забавяне и СЕМ да предприеме конкретни стъпки в посока цифровизация, заяви Стефанова.
Тя припомни, че през последните месеци гилдията недвусмислено показа, че настоява пътят към цифровото излъчване на бъде отворен, което ще гарантира либерализацията на пазара и многообразието на програмно съдържание.
В ролята си на председателстващ регулационния орган в момента, в близките дни ще изпратя писмо до Вивиан Рединг, евро- комисарят отговарящ за информационното общество и медиите, за да я информирам за последните решения на СЕМ и да я уверя, че Българиясе придържа към приетите и подписани европейски документи по отношение на цифровизацията и макар с малко забавяне, СЕМ вече предприема необходимите мерки за да се включи в евро- рамката за цифровите честоти Женева 2006.
По този начин ще изпратя ясен сигнал към европейските структури, че в сферата на медийната регулация България се равнява по евро-стандартите и успешно започва да изпълнява Националния си план за наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване (DVB - T).
Модерното медийно мислене, към което винаги съм се придържала, включва разбирането, че личните интереси на определени тв оператори трябва да отстъпят пред правото на милионната телевизионна аудитория у нас да получава висококачествена услуга и разнообразни програми. Моята първостепенна задача като и.д. председател е именно да отстоявам това право, заяви Мария Стефанова. Ще припомним, че преди година и половина Съветът за електронни медии обяви конкурси за местни аналогови телевизионни програми. Така наречените аналогови конкурси са натоварени с доста проблеми от миналото, съпътствани са от много процедурни нарушения, стигна се до оттегляне на честотите от страна на КРС.
Важно е да отбележа, че неотдавна Министерският съвет прие Националния план за наземно цифрово телевизионно разпространение, който СЕМ трябва да изпълнява оттук нататък. Всичко това е част от мотивите за решението, което се надявам днес да приемем, каза Стефанова.

Няма коментари: