четвъртък, 27 март 2008 г.

27 март - Международен ден на театъра


27 март - Международен ден на театъра


дата : 27 март 2008 г. 7:45 ч.

Мисията на театъра е да събира в едно хората, идеите, чувствата и Международният ден на театъра 27 март е една от най-значителните прояви на тази мисия.
Това е възможност за творците да споделят със своята публика определено виждане за своето изкуство и за начините, по които то може да допринесе за разбирателството и мира между хората.
Датата 27 март е свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 г. и тогава Международният театрален институт към ЮНЕСКО, който е най-голямата международна организация за сценични изкуства, решава това да бъде Международният ден на театъра.
Проявите, свързани с този ден, са както мащабни театрални събития, така и съвсем интимни чествания на любовта към магията на театъра. Всяка година една значима личност в света на театъра е поканена да сподели своите размисли по голямата тема за театъра и общуването, за театъра и мира, за живота на театъра в съвременния свят, в своеобразно послание, което се чете преди представленията в стотици театрални зали пред хиляди зрители и се разпространява чрез средствата за масова информация.
Автор на първото послание за Деня на театъра през 1962 г. е големият френски творец Жан Кокто. От времето на Древногръцкия театър до днешния ХХІ век магията та театъра привлича милиони хора по света - в тъмната зала на светлата сцена струи животът, независимо дали актьорите претворяват вечната трагедия на Едип или шумните атинянки, дали разказват за великата любов на Ромео и Жулиета или се радват на жизнеността на героите от "Дванайста нощ", дали страдат с нестихващия стремеж на Чеховата Нина Заречная към любовта и изкуството или бурно преживяват безизходицата на героите на Тенеси Уйлямс или неосъществената любов между Христофоров и Мина, описана от поет като Яворов.
Безкрайни са географските ширини на изкуството на театъра. И остава непроменена Шекспировата максима "Целият свят е сцена и всички ние сме актьори".
Днес у нас на официална церемония ще бъдат връчени театралните награди ИКАР в обновената зала на Националната опера.
Номинации за главна мъжка роля получиха Владимир Пенев за ролята на Едгар в "Мъртвешки танц" (Театрална работилница "Сфумато"), Захари Бахаров за ролите си в "Старицата от Калкута" и Малин Кръстев за ролите си в същата постановка.
При жените за наградата ще се борят Бойка Велкова за ролята на Аркадина в "Чайка", Снежина Петрова за ролите си в "Старицата от Калкута" и Светлана Янчева за ролята на Алис в "Мъртвешки танц".
За титлата най-добър режисьор ще се борят Крикор Азарян за "Чайка", Галин Стоев за "Малка пиеса за детска стая" (Театър "199 Валентин Стойчев") и Явор Гърдев за "Старицата от Калкута".
"Чайка" на Чехов, реж. Крикор Азарян на театъра на Българската армия, "Малка пиеса за детска стая" на Яна Борисова, реж. Галин Стоев на театър "199 Валентин Стойчев" и "Макбет" на Шекспир, реж. Диана Добрева на Смолянския драматичен театър са номинирани за най-добър спектакъл.

Няма коментари: