сряда, 26 март 2008 г.

УНИЦЕФ представя проекта "Училище без насилие"


УНИЦЕФ представя проекта "Училище без насилие"

дата : 25 март 2008 г. 17:06 ч.


УНИЦЕФ ще представи проекта "Училище без насилие" утре, 26 март 2008 г. (сряда) в 11.00 ч. в 23 СОУ "Фредерик Жолио - Кюри", кв. "Редута", бул. "Ситняково" Nо 21.

На събитието ще присъстват представители от УНИЦЕФ, ученици и учители, работещи по проекта, Румънеца и Енчев, Дидо и Сашо от Д2, които станаха част от кампанията "Училище без насилие".

През последните години се очертава тенденция за нарастване на броя на случаите на деца, преживели насилие. Национално-представителното изследване на МБМД показва, че 95 процента от респондентите в него считат, че в България има насилие върху децата.

Запитани коя институция би могла най-добре да се справи с проблема, 66.9 процента от анкетираните деца определят училището като институция, която може да се справи с проблема, а процентът при родителите със същия отговор дори е по-голям - 77.7 процента. Агресията и насилието става трайна част от отношенията в училище и поставят сериозни въпроси пред образователната система и системата за закрила на детето.

Закрилата на децата от насилие е стратегически приоритет в работата на УНИЦЕФ в България. Търсят се конкретни решения на проблемите на децата.

Дейностите на УНИЦЕФ и българските институции целят развитието и реформирането на цялата система за закрила на детето, синхронизирането на работата на различните институции от системата по отношение на насилието над деца, поставяйки интересите на детето преди всичко. "Училище без насилие" е част от проекта "Превенция на насилието сред деца", залегнал в програмата на УНИЦЕФ в България.

Няма коментари: