сряда, 26 март 2008 г.

Успехът на “Гугъл" дошъл от безплатната храна в стола

Успехът на “Гугъл" дошъл от безплатната храна в стола
в. Класа

Историята за началото на “Гугъл" винаги е приличала на приказка, на която и до днес ни е трудно да повярваме. Двама смахнати студeнтu - Сергей Брин и Лари Пейдж, откриват като на шега първата си фирма в гараж в непосредствена близост до Станфордския университет. Само няколко години по-късно “Гугъл" се превръща в най-големия играч в интернет, на чиито услуги разчитат 60 процента от потребителите. Днес култовата търсачка "тежи" цели 200. милиарда долара, тя е петата по големина компания, листвана в нюйоркската стокова борса и е глобална марка с два пъти повече активи от легендарната "Кока-кола". Има един човек, през чиито ръце буквално е преминало цялото това хайтек приключение. Името му е Чарли Айърс - готвачът на компанията Тугъл" от самото й основаване, чиито рецепти са били не по-малко важни от разработките на програмистите за бума на фирмата. Той бил нает на работа от Брин и Пейдж да отговаря за ведомствения стол, като Никой не може да излъже "шеф Чарли" с лоша стока тяхното условие било служителите да се хранят и поят безплатно. "Ние никога няма да таксуваме ястията в “Гугъл" ще ги даваме гратис!", заклели се начинаещите босове. В това отношение калифорнийските бащи на тър-сачката следвали принципа на Наполеон, че до победата най-лесно достига само добре нахранената армия. Идеята им била с наемането на талантлив майстор в кухнята служителите по-задълго да се задържат на работа и да не използват почивките за хранене за кръшкане по съседни кръчми и капанчета. "Трябва да направиш така, казали на Айърс, че момчетата да идват суперрано в офиса и да не им се тръгва от него!" Айърс отначало ги помислил за луди. Още повече че повечето служители на Брин и Пейдж се държали като непораснали хлапета. По цял ден се размотавали с кънки и тротинетки из двора, играели си с детски играчки. "Чудех им се кога по дяволите работят!", спомня си майсторът на тиганите в книга, която се появи в книжарниците тези дни. Но Айърс приел предизвикателството и първите неща, с които заредил кафенетата в “Гугъл" били безплатната бира, ром и яки барбекюта. Работата тръгнала по мед и масло, фирмата се разраствала с всеки изминал ден. С времето Айърс разнообразил менюто, "откачил" служителите от традиционната им зависимост от пици и бургери, като им предлагал все по-екзотични и натурални ястия. Неговият хранителен режим, богат на морски ястия, силно стимулирал мозъчната дейност на програмистите, като им спестявал клюмането по бюрата след трудно храносмилане и тлъсти обеди. Майсторството на Айърс се свеждало до формулата "здравословна кухня за супердинамични служители". С успехите на фирмата се окрупнявала и столовата империя на "шеф Чарли", както свойски го наричали служителите. Айърс вече отговарял за армия от 150 готвачи, приготвящи 7000 порции дневно за 5-хилядния екип в централата на Тугъл" в Маунтейн Вю, Калифорния. Назначен като "служител № 53" 6 компанията, той имал и известен дял от акциите й. Когато “Гугъл" излиза на борсата през 2004 година, Айърс се събудил милионер със състояние от 26 милиона долара. През 2005 година той напуска фирмата, купува си вила за 1,4 милиона и се впуска в солов проект - откриването на здравословен хайтек ресторант в Пало Алто, Калифорния. Тези дни излезе и книгата на Чарли Айърс, разказваща за невероятното му минало в “Гугъл" и с някои от рецептите, които промениха корпоративната история на интернет услугите. стр. 27

Няма коментари: