сряда, 26 март 2008 г.

МобилТел ще интегрира инвалиди в обществото


МобилТел ще интегрира инвалиди в обществото


дата : 26 март 2008 г. 13:11 ч.


Най-големият български мобилен оператор, "МобилТел", обяви на 26 март старта на новата си социална програма "Грант М-Тел", чрез която ще финансира проекти, свързани със социализирането и интегрирането в обществото на деца и възрастни в неравностойно положение.
В рамките на програмата, и на обща стойност 100 хил. лв. за 2008 г., "МобилТел" ще подкрепя проекти в няколко основни направления, но най-вече такива, които разглеждат хората в неравностойно положение като активен участник в промяната на собствения им живот и предлагат устойчиви решения за включване на инвалиди в обществения живот, според способностите на всеки от тях.
"Устойчивост - това е главната идея, стояща зад нашата инициатива, която преследва дългосрочни цели и един от пътищата да се постигне реална промяна", каза Йозеф Винацер, изпълнителен директор на "МобилТел", при представянето на програмата. По думите му, тази инициатива показва отдадеността на мобилния оператор към идеята за корпоративна социална отговорност, следвана от най-големите компании в света.
"Като лидер в телекомуникационния сектор, "МобилТел" се стреми да бъда модел за подражание за другите бизнес субекти. Но също така важно е, че фирмата ни непрекъснато развива и усъвършенства своите виждания за корпоративна социална отговорност, за да кореспондира с най-острите проблеми на обществото", каза Винацер.
Първите 100 хил. лв. бюджет на "Грант М-Тел" ще бъдат разпределени между няколто (от 5 до 10) проекта, защитаващи каузата за приобщаване на "различните". В конкурса по програмата могат да кандидатстват организации с нестопанска цел и читалища, които да предлагат проекти на стойност между 5000 и 20 000 лв. и период на осъществяване не повече от 6 месеца.
Приемането на документи започва на 7 април и ще приключи на 31 май, а одобрените за финансиране ще станат известни до 31 юни тази година, съобщиха от "МобилТел".
Комисия ще отсее най-добрите проекти, а участници в нея са Мира Янова, директор на социологическата агенция MBMD, Елица Баракова, шеф на фондация Помощ за благотворителността в България, Валери Запрянов, гл. Редактор на списание "Тема", Валентина Войкова, водещ от сутрешния блок на БНТ (националната телевизия е основен медиен партньор по проекта), както и представители на "МобилТел".
От мобилния оператор казаха още, че комисията ще контролира и разпределянето на средствата по проект "1788Ч, който бе стартиран преди Коледа миналата година. Той обединява четири социални каузи, които "МобилТел" традиционно подкрепя - "SOS детски селища България", проектът "Ти не си сам" в гр. Априлци, фондация "Очи на четири лапи" (за обучаване на кучета-водачи за незрящи хора, както и Дом за деца с увреждания "Вяра, Надежда и Любов" в гр. Мездра.
Дарения за тези проекти и институции се събират чрез изпращани от клиентите на "МобилТел" кратки съобщения до номер 1788 (всяко на стойност 0,60 лв.). Към тях сега ще бъдат присъединени и проектите по програмата "Грант М-Тел".Според Винацер, "МобилТел" са похарчили 1,5 млн. лева за благотворителни инициативи през 2006 г., а през 2007 г. сумата е нараснала на 1,7 млн. лева.
"Кратките съобщения (SMS) се превръщат във водещо средство за българските граждани да допринасят със собствени средства за благотворителни проекти", каза Миря Янова, цитирайки последни проучвания на MBMD. На принципа „с малки суми, но редовно" все повече българи стават съпричастни и подпомагат финансово разрешаването на редица социални проблеми, показват данните на MBMD.
От друга страна, по думите на Янова, обществото ни сега вижда много повече области, които може да подпомага чрез дарения. Това показва зрялост, и осъзнаване на сериозните социални проблеми и начините за решаването им, каза тя.

Няма коментари: