събота, 29 март 2008 г.

Кокошката или яйцето

Кокошката или яйцето
в. Капитал

Или за ролята на PR агенциите в спонсорските проекти
"Консултирането на спонсорската политика е неразделна част от управлението на публичния образ на компанията", смята Александър Дурчев, директор на PR агенция All Channels Communications.
Все по-често българските фирми се допитват и до своите обслужващи комуникационни агенции за планираните спонсорски проекти. А самите агенции включват тези консултации в обичайните си задължения и комисиони. Калина Петрова, директор на New Moment PR Agency, обръща внимание, че работата им може да варира от чисто посредничество до разработване на цялостна спонсорска програма.
PR мениджърът "Корпоративни клиенти" в агенция PR Media Анна Кошничарова обяснява, че вътрешнокорпоративното съгласуване на спонсорствата изключва възможността за "поглед отвън". "Ролята на агенцията като външен консултант е да разгледа един проект, казус или ситуация от всички възможни страни и да предостави обективна оценка на позитивите и негативите", коментира тя.
Теодора Коларова, PR директор на V+O Communication, разказва също, че в тяхната практика се случва най-често да предлагат на клиента проекти, разработени специално за него - програми за корпоративна социална отговорност, които подкрепят и развиват ценностите на компанията и нейните марки. Тя смята, че "именно тези кампании, които се градят на същинската комуникационна платформа на компанията/марката, се запомнят".
Кокошката или яйцето
Повечето специалисти в сферата на PR комуникациите (разбираемо) смятат, че консултациите или организацията на спонсорски проекти са предмет от дейността именно на PR агенцията. Анна Кошничарова от PR Media е убедена, че "специалистите по връзки с обществеността имат необходимите познания и опит да оценят проекта и факторите, които биха имали влияние върху имиджа или дейността на компанията".
Според Десислава Бошнакова, управител на ROI Communication, този спор прилича на онзи за кокошката и яйцето. Според нея зависи от целта на самото спонсорство. Ако е чисто рекламно или маркетингово, е приоритет на рекламата, ако е имиджово, то тогава е по-скоро PR акция, смята Бошнакова. Калина Петрова от New Moment PR Agency, пък е на мнение, че спонсорството е функция на цялостната комуникация. "На рекламата, защото клиентът очаква корпоративно позициониране - лого знак или друг вид корпоративна идентичност, и на PR-a ,защото [се] очаква покачване на имиджа чрез присъствие и в медиите", обосновава се тя.
А сега накъде
Специалистите в PR бранша са по-скоро скептични, че може да съществува агенция, която да се занимава само с посредничество за спонсорства. Александър Дурчев от All Channels Communications вижда основната пречка за този бизнес в политиката на държавата, за която този тип инициативи са "опит на бизнеса да рекламира дейността си с манипулативни техники". Други считат, че пазарът в България е прекалено малък и специалистите в тази агенция не биха се различавали по опит и знания от останалите в сферата на комуникациите.
Калина Петрова от New Moment PR Agency вярва, че с течението на времето този бизнес също като PR-а - ще се оформи като специфична дейност и ще се появяват и отделни специализирани агенции. Десислава Бошнакова от ROI Communication е сигурна в посоката на развитие: "Като алтернатива на традиционните начини на комуникация смисленото спонсорство ще се засилва."
стр. 46

Няма коментари: