сряда, 26 март 2008 г.

Ще избират най-добър висш мениджър на България


Ще избират най-добър висш мениджър на България

дата : 25 март 2008 г. 16:02 ч.


Конкурсът "Мениджър на годината", организиран от сп. "Мениджър" с консултантската подкрепа на "Делойт България" си постави за цел да отличи най-добрите управленски практики в страната. Сн.: Б. Тахмисян


През 2008 г. за първи път в България ще бъде връчено отличие за постижения във висшия мениджмънт.

Конкурсът "Мениджър на годината", организиран от списание "Мениджър" с консултантската подкрепа на "Делойт България" си постави за цел да отличи най-добрите управленски практики в страната с помощта специална методология за обективна оценка.

Това стана ясно на пресконференция днес в Гранд Хотел София, по време на която организаторите на конкурса представиха инициативата, нейните цели и методологията за оценка на участниците.

От началото на месец април мениджъри на средни и големи компании, работещи в България, могат да бъдат номинирани за участие в конкурса. Кандидатите за титлата "Мениджър на годината" трябва да заемат висш управленски пост от минимум две години, да управляват средна или голяма компания - с 50 или повече служители и/или годишен оборот от дейността над 10 млн. евро (според класификацията на ЕС), както и да прекарват повече от половината от работното си време в България.

Уникално предимство на конкурса е игнорирането на субективността в оценяването. Най-добрият мениджър на България ще бъде определен без намесата на жури, чрез обективна оценка на финансовите постижения на ръководената от него компания, на прилагането на добри управленски практики и на лидерските му качества.

Методологията за избор на най-добрия висш мениджър в България е разработена специално за конкурса от екип на "Делойт България".

Конкурсът ще се проведе на три етапа в периода април - октомври 2008 г., като първият носител на отличието "Мениджър на годината 2008" ще бъде обявен на специална церемония, организирана от списанието в началото на месец октомври.

"В България вече има достатъчно положителни примери за успешни мениджърски постижения и вярваме, че е дошъл моментът тези успехи да бъдат отличени. Нашето желание е чрез конкурса да популяризираме добрите бизнес практики и да стимулираме развитието на потенциала на мениджърите в България", каза Мая Бобева, Изпълнителен директор на списание "Мениджър".

"Решихме от името на списанието да номинираме за участие в конкурса 500 мениджъра, които според нас отговарят на основните критерии за оценка. Инициативата е отворена и за всеки мениджър, който желае да добави още една победа в своя актив", поясни още тя.

"Оценката на постиженията в мениджмънта е сложен процес. За да бъдем максимално обективни, ние ще оценяваме факти, цифри и информация, които получаваме от самите кандидати. Нашата цел е да намерим човека, който е реализирал лидерския си потенциал по най-добрия възможен начин и е допринесъл за финансовото, икономическо и организационно развитие на компанията, която ръководи", каза Ян Скварил, Директор Управленско консултиране в "Делойт България".

Всички участници в конкурса ще бъдат оценявани на базата на три основни критерия:

• финансови критерии - постижения на компанията и сравнение с конкурентни компании, опериращи на същия пазар;
• прилагане на добри практики в оперативното и стратегическото управление и управлението на човешките ресурси;
• личностни характеристики и управленски умения;

На първия етап от конкурса, който започва в началото на месец април 2008 г., ще се приемат номинации и потвърждения за участие. По време на втория етап от участниците ще се очаква предоставяне на допълнителна информация, на базата на която през месец юли ще бъдат избрани 10-те финалиста в конкурса. Името на победителя в конкурса ще бъде обявено през октомври 2008 г.

Няма коментари: