четвъртък, 27 март 2008 г.

556 фирми показват отбрани колекции на "Винария 2008


556 фирми показват отбрани колекции на "Винария 2008"


дата : 27 март 2008 г. 9:15 ч.

556 фирми от 32 държави показват най-новите си колекции вина, модерна техника и технологии на 16-та международна изложба за лозарство и винарство "Винария 2008" (26-29 март), съобщиха от Международния панаир в Пловдив.
Досега проявата акцентираше предимно върху вината и спиртните напитки, но вече се утвърждава като представително изложение на лозаро-винарската индустрия, представящо всички нейни сегменти, отбелязват организаторите от Международния панаир в Пловдив и Националната лозаро-винарска камара.
В съобщението е цитиран министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, който при откриването на изложбата е прогнозирал, че ако се съди по това, което "Винария 2008" показва, лозарството и винарството ще се превърнат в част от националната визитка на България.
"Имаше очаквания лозята у нас да загинат, а винопроизводството да изчезне. Сега се убеждаваме, че те не са снимки от албума на спомените, а реалност, и изложението е доказателство за напредъка на винопроизводството", е казал министър Димитров.
"В световен мащаб конкуренцията в този бранш е силна. Мнозина мислеха, че България може да бъде пазар, но се оказа, че ние търсим пазари и то със сериозни заявки, които притесняват конкурентите", коментира изпълнителният директор на панаира Георги Гергов. "Винария 2008" показва, че сме на прав път, добави той.
На 30 март у нас пристига делегация на руското икономическо министерство и ще се обсъждат начините за транспортиране на български вина до Русия, съобщи Георги Гергов.
В момента България е най-големият вносител на вина в Руската федерация и държи над 30% от пазара там. По мнението на Иван Соколов, главен директор на Международния панаир, тази година е организирана една по-различна "Винария", ориентирана не само към ценителите на хубавото вино, но и към всички, които го създават.
Изложителите демонстрират най-съвременна техника и технологии, консумативи, аксесоари, продукти и услуги - от отглеждането на лозята до производството и маркетинга на вината и спиртните напитки. Проявата се утвърждава като пълна панорама на тази индустрия, посочи Соколов.
С 3% се е увеличило чуждестранното участие в изложбата. 4 златни ритона и 1 голям златен медал ще бъдат присъдени на тазгодишното изложение, съобщи председателят на УС на Националната лозаро-винарска камара доц. Пламен Моллов.
Камарата организира националните дегустации на вина и спиртни напитки - конкурсът за българските винени "Оскар"-и, в който тази година бяха представени 747 проби на вина и 91 мостри от ракии и винено бренди. Престижната награда "Златен ритон" е учредена от Международния панаир.

Няма коментари: