събота, 12 април 2008 г.

България е 68-ма в света по ИТ развитие


дата : 11 април 2008 г. 14:21 ч.
Изследването е най-авторитетния международен източник на информация за влиянието на ИКТ върху конкурентоспособността на националните икономики. Снимка: sxc.hu







България се нареди на 68 място по мрежово развитие, според нов доклад, разпространен на Световния икономически форум в Женева.

Изследването, което се публикува за седма поредна година, обхваща рекорден брой страни - 127. То се превърна в най-авторитетния международен източник на информация за влиянието на информационните технологии върху процесите на развитие и конкурентоспособността на националните икономики, пише TechNews.bg.

Дания е най-развитата в мрежово отношение страна в света, следвана от Швеция и Швейцария. Сред първите десет страни са Корея (9-та позиция) и САЩ (4-та позиция), които бележат най-значителен ръст, изкачвайки се съответно с 10 и с 3 позиции нагоре спрямо миналата година.

Последователните усилия и визията на правителствата за важността на ИКТ, комбинирани с фокуса върху образованието и иновациите, са от ключово значение за развитието на мрежовата готовност и полагат основата за устойчиво развитие, коментира Ирене Миа, един от редакторите на доклада.

Тазгодишното издание на доклада е на тема Насърчаване на иновациите чрез мрежова готовност. Индексът за мрежова готовност (Networked Readiness Index -NRI), използван в доклада, измерва степента на подготвеност на страните за използване на информационни и комуникационни технологии в три области: общ бизнес; регулация и комуникационна инфраструктура; и готовност на трите най-ключови групи потребители - крайни клиенти, бизнес и правителство - да се възползват от ИТ.

Индексът за мрежова готовност се измерва на базата на комбинирани данни от публично достъпни източници, както и от резултатите от Executive Opinion Survey - подробно годишно проучване, което се извършва от Световния икономически форум, заедно с мрежата от партньорски институции в различните страни.

Докладът се издава от Световния икономически форум в сътрудничество с INSEAD - международен бизнес университет, и тази година е подготвен със спонсорството на Cisco.

Няма коментари: