събота, 23 февруари 2008 г.

Чатът е най-опасен за децата

Чатът е най-опасен за децата
в. Сега
Сайтовете за социални мрежи от доста време са под обстрел, тъй като разполагат с прекалено слаби мерки за сигурност. Показването на снимки и видео на техните потребители води до дискриминация и сексуални предложения към непълнолетни, използващи сайтове като MySpace и Facebook.
През декември миналата година семейство повдигна съдебен иск срещу MySpace, след като тийнейджърка, станала жертва на кибер хулиганство в сайта, се самоуби, припомня
dailytech.com.
През миналата година и конкурентът на MySpace - Facebook, стана обект на съдебни дела, когато главният прокурор на Ню Йорк повдигна обвинения срещу сайта за сексуално насилие срещу непълнолетни.
Резултатите от ново проучване обаче, проведено от изследователи на детското здраве, разкриват малко по-различна картина за това къде е най-вероятно тий-нейджърите и децата да станат жертви на нежелани сексуални предложения и насилие.
Въпреки образа, който двете шумно огласени дела създават за социалните мрежови сайтове, новото проучване показва, че младежите е много по-вероятно
да бъдат
насилени онлайн чрез мигновени съобщения
или в чат румове
От 1600 деца на възраст между 10 и 15 години, участвали в проучването на организацията „Интернет решения за децата" и Изследователския център за престъпления срещу децата на университета Ню Хемпшир, 4% споменават за нежелани сексуални предложения, а 9% за насилие в социалните мрежи.
В същото време анкетираните признават, че са получили с 59% повече нежелани предложения чрез мигновени съобщения и с 19% повече в чат румовете.
Като цяло с 96% е по-вероятно децата да бъдат наранявани онлайн чрез незабавни съобщения, отколкото в социални мрежови сайтове. Авторите на проучването използват тези данни с цел да покажат на родителите, че трябва да знаят какво правят техните деца онлайн изобщо.
Авторите също така подчертават, че по-голямата част от децата, използващи социални мрежи, мигновени съобщения или чат румове, никога не са били жертви на онлайн насилие или неприлични предложения.
Проучването заключава, че много често хората, които изпитват проблеми в мрежата,
имат проблеми и в реалния живот
Ето защо родителите трябва да обръщат повече внимание на
своите деца, като им отдават необходимата подкрепа и напътствия.
Какво е положението в България? 38% от българските деца са онлайн всеки ден. Най-често те ползват интернет вкъщи - 81%, 14% - в училище, а само 7,4% - в интернет клуб. Това съобщи Жюстин Томс от българския детски портал „Аз, детето" на националната кръгла маса за безопасността на децата в интернет.
Най-активни в мрежата са децата на възраст между 9 и 15 години. Анкета, проведена сред 6-до 14-годишни в София, показва, че всички те ползват интернет.
По-голяма част от родителите смятат, че контролират децата си, а близо половината изказват опасения, че те прекарват много време онлайн.
Над 90% от възрастните споделя!', че нямат специален софтуер, който да предпазва децата им от посещения в нежелани сайтове, сочат данните.
Според Жюстин Томс от „Аз, детето" малките
не смятат, че интернет е опасно място,
а че е част от истинския живот. фондацията вече е разпространила Седем златни правила за безопасно сърфиране, а за осмото има 1800 предложения от цялата страна.
На изминалия Международен ден за безопасен интернет стана ясно, че вече има софтуер, който всеки родител може да свали безплатно и така да предпази детето си от недоброжелатели. Това е Child Defender - програма, разработена специално за България с подкрепата на „Майкрософт".
стр. 46

Няма коментари: