вторник, 19 февруари 2008 г.

Открива се изложбата "Дизайн/дизайн?"


Открива се изложбата "Дизайн/дизайн?"


дата : 19 февруари 2008 г. 9:03 ч.

Днес от 18.00 часа в сградата на Съюза на българските художници /ул."Шипка" 6, ет. 1/ ще се открие изложбата "Дизайн/дизайн?", организирана в сътрудничество с Посолството на Испания в София и Съюза на Българските Художници.
В официалната церемония по представянето ще участват посланикът на Испания, Н. Пр. Фернандо Ариас, председателят на Съюза на българските художници, Ивайло Мирчев и комисарят на изложбата, Емилио Хил.
В рамките на проявата ще се проведе кръгла маса на 20 февруари 2008 от 15 ч. в изложбената зала /залата на етаж 1, "Шипка 6"/, на която Емилио Хил ще изнесе беседа на тема "Дизайн/дизайн?"- причини за заглавието".
Дизайнът е ключов елемент на информационното общество, съществена част от съвременната култура, която допринася за по- голяма ефективност на комуникациите. Той е творческа смесица от изкуство и практично чувство и едно голямо предизвикателство за съвременното общество.
Изложбата включва работи на графични дизайнери от Барселона и Мадрид и представя нов поглед към разнообразието от стилови и дизайнерски решения на творци от два космополитни испански града, тя цели да отрази многоликостта на езиковите, изразни средства и да покаже, както разликите така и приликите в тях, макар и създадени в общото място Испания, но в две различни културни дестинации.
Това не е състезание, не е и изложба на два града, това е съпоставка на модели на конкретни неща и графични знаци. Проектът е стартиран от правителството на Каталуня, а въпросите са зададени от куратора на проекта. Пътуващата изложба представя работи на повече от 60 професионалисти, те са както успешни и утвърдени така и млади таланти в графичния дизайн.
Обект на показваните табла са дизайнерски решения в 32 различни теми, в които комисарят Емилио Хил, представя личния си поглед. Той обединява няколко общи теми/ направления, върху които гради експозиционните си съпоставки за дизайна. Във всяко едно от тях той дава двете гледни точки на автор от Мадрид и на автор от Барселона, едното решение е от Барселона, а еквивалентното му от Мадрид.
Базата за сравнение е оформена на фона на 32 области, в които влизат графични решения - в сферата на - храната, телевизионните канали, годишнините, търговските центрове, футболните отбори, парфюмите, вестниците, ресторантите, културните фестивали, телекомуникационните компании, виното, уеб сайтовете, филмовите плакати и др. .
Накрая се налага обобщението че добрият дизайн няма национален, регионален или какъвто и да е друг характер, защото е универсален.

actualno.com

Няма коментари: