понеделник, 28 юли 2008 г.

Майкрософт с нова оферта за Яху

Сега - 46 стр.
Майкрософт с нова оферта за Яху



Почти четвърт от населението на света - около 1.4 млрд. души - ползват редовно интернет през 2008 г., а към 2012 г. тази цифра ще нарасне до 1.9 млрд., като обхване около 30% от хората на планетата, гласят предвижданията на световната агенция за пазарни проучвания IDC, публикувани в мащабно изследване, наречено Digital Marketplace Model and Forecast („Модел и прогнози за цифровия пазар").
По думите на Джон Ганц, който ръководи изследванията в IDC, интернет вече е дълбоко в личния и професионалния живот на много от хората, а в бъдеще тази тенденция ще се усилва непрекъснато. Освен това, докато сега РС-тата са основният инструмент за влизане в мрежата, то след 5 години такъв ще бъдат мобилните устройства. И ако през 2008 г. в интернет са включени над 1.5 млрд. всевъзможни устройства, от които 546 млн. (40%) са мобилни, през 2012 г. този брой ще нарасне до 3 млрд., над половината от които ще са с мобилно оборудване.
Американският софтуерен гигант Microsoft съобщи, че е готов да поднови преговорите по пълното или частично закупуване на Yahoo, ако общото събрание на акционерите на интернет тър-сачката приеме да промени ръководството на компанията.
„След консултации с акционерите на Yahoo Microsoft е заинтересуван от преговори за мащабна сделка с новия управителен съвет", съобщиха от компанията на Бил Гейтс.
Microsoft предвижда две възможности за закупуване - само на основната дейност на Yahoo c големи финансови гаранции или цялостно придобиване на интернет търсачката.
На 12 юни Yahoo обяви, че преговорите с Microsoft са прекъснати, като по този начин окончателно отказа неговото предложение за закупуване за сумата от 47.5 млрд. долара.
Yahoo обяви късно вечерта на същия ден, че ще сключи споразумение, с което ще позволи на конкурента Google да продава част от рекламното му пространство, свързано с получаваните от търсенето резултати.
След съобщението акциите на Yahoo моментално загубиха 10% от стойността си, тъй като пропаднаха надеждите за сливане с Microsoft. При софтуерния гигант обаче имаше покачване на стойността на акциите с 4%, тъй като неговите инвеститори най-накрая се успокоиха.

събота, 26 юли 2008 05:41:39

Няма коментари: