понеделник, 28 юли 2008 г.

Google пусна алтернатива на Wikipedia

Инвестор - Международни
Google пусна алтернатива на WikipediaGoogle Inc пусна енциклопедичен сайт, наречен Knol. За разлика от Wikipedia, която позволява анонимност, новият проект дава възможност на потребителите да пишат и публикуват под собствените си имена материали по теми, за които са специалисти, съобщи Ройтерс.
„Убедени сме, че авторството – това да знаеш кой е написал даден материал, помага на читателите да вярват на съдържанието“, обяснява Седрик Дюпон, продуктов мениджър на Knol.
Името на услугата идва от английската дума knowledge (знание) и би трябвало да звучи като отделна единица знание, пояснява Дюпон.
Инструментите за публикуване на Knol приличат на тези в блоговете. За разлика от тях обаче Knol насърчава авторите да ограничат това, което знаят по дадена тема, до една страница, която не се обновява хронологически.
За да се поощри конкуренцията, Google планира да прави класации на темите по популярност.
Knol не редактира или потвърждава информацията и посетителите няма да имат възможност да редактират или добавят информация към дадена тема без разрешението на автора й. Читателите обаче ще могат да сигнализират на Google, ако попаднат на спорно според тях съдържание.
Така Knol на практика е хибрид между индивидуални мнения, каквито има в блоговете, и колективното редактиране, на което разчитат Wikipedia и други онлайн енциклопедии.
Услугата ще ползва т. нар. „модерирано сътрудничество“, при което всеки читател на дадена тема може да направи предложение за редакция към автора или авторите, които си запазват правото да приемат, отхвърлят или модифицират промените, преди да ги публикуват.
24.07.2008

петък, 25 юли 2008 00:01:00

Няма коментари: