понеделник, 28 юли 2008 г.

Последните финансови отчети на Wall Street сочат: Google u Microsoft с no-нисък ръст в онлайн рекламирането

Класа - 11 стр.
Последните финансови отчети на Wall Street сочат: Google u Microsoft с no-нисък ръст в онлайн рекламирането



$488 млн. са загубите в сектора само през второто тримесечие на 2008 г.
Преди три месеца все още имаше изгледи, че онлайн рекламната индустрия ще премине относително невредима през трудните периоди на икономиката, пише AdAge. финансовите отчети на няколко от най-големите интернет компании обаче съобщават за приходи,
които не отговарят на очакванията. Ръстът на гигантите Google u Microsoft от началото на 2008 г. е по-нисък от този, който са очаквали експертите.
Данните за най-голямата търсачка в света сочат спад в пазарния й дял от 7%. Чистите приходи на компанията за второто тримесечие на настоящата година възлизат на $1,25 млрд., или 3,92$ за акция, което прави ръст от 35% спрямо второто тримесечие на 2007 г. Тогава те са били $925 млн., а една акция е струвала $2,93. Макар цифрите да отбелязват повишаване на финансовите постъпления, стойностите са по-ниски от предварително предвидените. Google е увеличила приходите от дейността си на международните пазари с 1% (общо 52%). Въпреки проблемите 6 сектора на онлайн рекламирането от мениджмънта на търсачката не смятат, че това е причината за спада. Те твърдят, че по-ниското представяне на Google се дължи главно на финансовите й ходове и от части на сделката за придобиването на рекламната компания DoubleClick през март.
Според Джон Донахю, изпълнителен директор на eBay, причината за спада в приходите на компанията му обаче са именно лошите икономически условия. Акциите eBay, която е сред най-големите рекламодатели на Google, са се сринали с цели 14% само за един ден 6 резултат на решението на потребителите да ограничават разходите си.
Друга голяма онлайн компания - ValueClick, също сочи икономическите проблеми като основни за спада на приходите в сектора на dis-
play рекламирането. Предвижда се техните постъпления за 2008 г. да бъдат много по-ниски в сравнение с ръста от 17%, който eBay е отбелязала само през първото тримесечие на годината. "На фона на влошаващата се макроикономическа среда display рекламирането в интернет се оказва по-силно засегнато от другия тип рекламиране, наречено search advertising.", коментира Марк Мани, финансов анализатор на Citybank. Той допълни, че подобни новини ще повлияят негативно на големи компании като Yahoo, които заемат лидерски позиции в този бранш.
Положението на Microsoft също се влошава. След изнесените от компанията данни за четвъртото финансово тримесечие, които се оказали до голяма степен разочароващи, акциите й на борсата спаднали с 6%. Приходите на сектора за онлайн услуги, които включват и продажбите на реклами, са нараснали с 24%. Въпреки това самият сектор е отбелязал загуби на стойност $488 млн. през второто тримесечие на 2008 г.

петък, 25 юли 2008 06:18:53

Няма коментари: