понеделник, 28 юли 2008 г.

Пето авеню е най-скъпата улица в света

Поглед - 22 стр.
Пето авеню е най-скъпата улица в света



Столичният булевард „Витоша" изпадна о 32-ро място в класацията Търговската улица не е само обикновен адрес, а символ на престиж и огромна реклама. Шефовете на най-големите луксозни компании много добре знаят това правило. Затова модни икони като FerragaMO, Gucci, Louis Vuitton и Versace се изръсват по 11983 евро (15 000 долара) на 1 кв. м на година за привилегията да отворят бутик на прословутото Fifth Avenue (Пето авеню). Именно този булевард, намиращ се в сърцето на Манхатън, е най-скъпата търговска улица в света, сочи последната класация на сп. „Форбс" и консултантската компания CushMan & Wakefield. Само за последните пет години наемите там скочиха двойно. Днес много от магазините на Пето авеню са с площ 2000 кв. м, което означава, че наемателите плащат скромните 23,9 млн. евро (30 млн. долара) годишно, коментира списанието. На второ място в класацията на „Форбс" е Causeway Bay („Коузуей бей") в Хонконг. Търговците плащат по 9688 евро (12 000 долара) за един квадратен метър годишно. В близост до „Коузуей бей" се намира паркът Виктория, където сутрин могат да се видят много поклонници на китайската гимнастика тайцзицюан, която е разновидност на активната медитация. Може би това е единственият начин хората там да не превъртят от високите цени. Заради притока на туристи наемите на „Коузуей бей" скачат всяка година, а с това поскъпват и стоките в лъскавите бутици. Третата по скъпотия улица в света е прочутата ChaMps-Elysees („Шан-з-Елизе") в Париж. Там наематели като Louis Vuitton и Virgin Atlantic за един квадратен метър се бръкват с 7364 евро (9200 долара) на година. И тази година „Шан-з-Елизе" си остава най-скъпата европейска улица. Високите наеми там успяха да пропъдят дори веригата ресторанти Planet Hollywood. Четвъртото място заема най-скъпата лондонска улица и мека за любителите на шопинга -New Bond Street (Ню Бонд стрийт). За правото да търгуват на тази улица луксозни марки като Chopard плащат по 6498 евро (8100 долара) на квадрат годишно. На пета позиция е прословутата Ginza („Гинза") в Токио. Там наемът на квадратен метър на година е 5459 евро (6800 долара). По дългата 1,6 км търговска
улица са наредени дизайнерски бутици, големи магазини, изискани барове и ресторанти, нощни клубове, театри и кина. „Гинза" се смята за „парадния булевард" на Токио, нещо като Пето авеню в Ню Йорк. По данни на японското данъчно управление от 22 години „Гинза" е на първо място в списъка със скъпите имоти в Япония. Шестата най-скъпа улица в света е Grafton Street („fpadpTbH стрийт") в Дъблин. Срещу наем от 5340 евро (6600 долара) на квадратен метър годишно най-голямата пешеходна зона в Дъблин приютява както уютни ка-4>енета и ресторанти, така и луксозни магазини като Marks & Spencer, Brown ThoMas, Bally и Laura Ashley. На седмо място в рейтинга на „Форбс" е Bahnhofstrasse (Бан-хофщрасе) в Цюрих, Швейцария. На тази улица се намират най-големите швейцарски банки UBS и Credit Suisse, както и много италиански и френски луксозни бутици, като Bvlgari и Chanel. За удоволствието да са на най-престижната улица в Цюрих те си плащат по 3926 евро за квадратен метър на година.
Осма позиция се пада на Pitt Street в Сидни, на която е разположен и едноименният МОЛ. Наемателите там олекват с по 3905 евро за квадратен метър на година. Прочутата търговска улица Егмои Street („Ерму") в Атина е на девето място сред най-скъпите търговски улици в света. Цената там е само 3600 евро на квадрат. В челната десетка влиза и GangnaM Station („Гангнам стейшън"), разположена до едноименната гара в столицата на Южна Корея Сеул. Желаещите да развиват търговия на тази улица се бръкват по 3441 евро на квадрат на година. Столичният булевард „Витоша" изпадна до 32-ро място в класацията за най-скъпите търговски улици в света. Годишният наем на квадратен метър в магазин на „Витошка" е 1200 евро. В миналогодишната класация булевардът бе на 28-о място. В проучването на „Форбс" и CushMan&Wakefield влизат 231 търговски улици по света в 44 страни. Странно е обаче, че в класацията не намира място руската столица Москва. Според изследване на Colliers International през 2008 г. наемите на ул. „Тверска" са ударили рекордните 18 000 долара за кв. метър, което далеч задминава по скъпотия Пето авеню. В Централна и Източна Европа развитието на пазара на търговски площи е стабилно, коментират от CushMan&Wakefield. Голяма част от дейността се фокусира върху нови търговски центрове, но ключовите места в централните части на градовете продължават да привличат главните играчи. Най-голям ръст се отчита в Русия и Словакия, като и в двете страни наемите са нараснали с 25% за една година. Наемите в Полша са поскъпнали с 21,5%, подкрепени от силното търсене на първокачествени площи. Средно за целия регион на ЦИЕ наемите са нараснали с 123%, като засега не се регистрират признаци на забавяне на разрастването на сегмента, отбелязват от CushMan&Wakefield.

събота, 26 юли 2008 04:40:17

Няма коментари: