вторник, 18 ноември 2008 г.

Apple прави собствена Интернет търсачка

News24bg - Любопитно Любопитно категория
Apple прави собствена Интернет търсачка



Според изданието TechCrunch, което се позовава на собствени източници, компанията Apple разработва търсачка собствено производство. От Apple все още не са потвърдили тази информация. Както отбелязват редица анализатори, в този слух има известен смисъл. Браузърът Safari заема около 6-7% от пазара. Сега Apple използва Google като търсачка по подразбиране както в обикновената версия на браузъра, така и във версиите за iPhone и iPod. Освен това, услугата Mobile Me, предлагаща голямо количество различни инструменти, се посещава ежедневно от много потребители. Техните заявки за търсене могат да бъдат също използвани.
Според TechCrunch, Apple не е много доволна, че Google се опитва да конкурира iPhone с нейната платформа Android. Така например, изпълнителният директор на Google Ерик Шмидт, който е и член на борда на директорите на Apple, не присъства на заседанията, на които се обсъжда мобилната стратегия на компанията. Носят се слухове, че той изобщо ще напусне борда на Apple.
Впрочем, има и факти, които противоречат на информацията за търсачка на Apple. Ако компанията разработваше собствена търсачка, тя трябваше да наеме експерти в този бранш, което веднага щеше да бъде забелязано, пише pcworld.bg. Такива индикации за сега няма. Но не е изключено Apple все още да търси специалисти и да създаде специално подразделение, което ще се занимава с търсене в Интернет.
В същото време, Apple получава процент от рекламата на Google, която се гледа през браузъра Safari. Но понеже компанията не участва по никакъв начин на пазара на онлайн рекламата, то дори да си създаде собствена търсачка, тя отново ще се надява на Google или другите играчи на този пазар. По тази причина, инвестициите в тази насока едва ли са най-изгодните в момента. Още един слух предполага, че Apple работи не над създаването на търсачка, а само на нова визуална обвивка за търсене, която да е по-удобна за потребителите на iPhone.
17.11.2008

вторник, 18 ноември 2008 00:01:00

Няма коментари: