сряда, 19 ноември 2008 г.

Смяна на върха в Yahoo!

Дневник - Компании&Финанси - II стр.
Смяна на върха в Yahoo!



Джери Янг, един от основателите на интернет търсачката Yahoo!, успя да остане изпълнителен директор на компанията едва година и половина. Вчера той подаде оставка, но не е ясно точно кога ще напусне поста. В последните месеци на поста той си навлече гнева на акционерите, като твърдо отказа офертата за изкупуване от страна на „Майкрософт“. Софтуерният гигант предложи 33 долара за всяка акция на Yahoo!, но цената се смяташе за недостатъчна и търсачката изпробва всякакви методи за запазване на независимостта си. В това време акциите й паднаха до около 10 долара и пазарната капитализация слезе с над 20 млрд. долара. „Той изигра прекалено много рискови ръце и загуби“, каза брокерът Пат Бекър в коментар на решението на Янг.
Самият Янг обяви, че е искал да има сделка с „Майкрософт“, но „не е било писано“.
Провалът на преговорите стана след трудна и враждебна среща на Янг и съоснователя на Yahoo! Дейвид Фило с представители на „Майкрософт“. Още тогава се зародиха съмнения, че нови преговори едва ли биха успели с присъствието на Янг като изпълнителен директор, пише в. „Файненшъл таймс“.
Директорът на Yahoo! ще се оттегли едва след намирането на подходящ заместник. Напускането му се отричаше седмици наред, а самият той заяви, че е готов да се справи с много трудности. Само преди две седмици по време на семинар за интернет обществата Янг обяви, че е готов „да пробие стени заради компанията“, докато в същото време се носеха слухове за напускането му.
В момента за най-вероятен кандидат за позицията главен изпълнителен директор се смята президентът на компанията Сюзан Декер. Друга възможност е Джонатан Милър, бивш изпълнителен директор на AOL, който се присъедини към борда на търсачката през лятото. Според анализатори смяната на директорите може да се окаже още един шанс за „Майкрософт“ да придобие търсачката. „Това са просто отлични новини за акционерите на Yahoo!“, каза Лари Хаверти, мениджър на фонд в „Гамко инвестърс“. От „Майкрософт“ засега отказват коментар на тези очаквания. Още през лятото инвеститорът активист Карл Икан искаше оставката на Янг заедно с целия борд на директорите. Вместо това Икан се съгласи на компромис и назначи двама свои представители в борда. Новият директор на компанията ще има доста трудна задача, коментират експерти. Една такава позиция ще е голям личен риск за кариерата, тъй като този човек ще поеме компания в криза, смятат анализатори.
***
Кой е Джери Янг
Търсачката Yahoo! е поредният проект, възникнал като страничен ефект на елитното образование. Джери Янг прави докторантура в „Статфорд“ през 1994 г. заедно с Дейвид Фило. Двамата започват да трупат база данни с любимите си връзки в интернет и в началото кръщават проекта „Наръчник за световната мрежа на Джери и Дейвид“. По-късно те избират акроним за Yet Another Hierarchical Of cious Oracle, познат широко днес като Yahoo. Янг става един от първите интернет милиардери малко след публичното предлагане на Yahoo! през 1996 г. Тогава компанията има по-малко от 50 служители. На върха на дотком балона пазарната стойност на Yahoo! достига 130 млрд. долара, а днес е по-малко от 15 млрд. долара. Току-що навършилият 40 години Янг е на номер 524 в класацията на „Форбс“ за милиардерите на 2008 г. Списанието определя личното му богатство на 2.3 млрд. долара. В зората на компанията си нито един от основателите не е искал да е изпълнителен директор на Yahoo!, пише списание „Форбс“ в статия от 2000 г. Няколко години преди да изпробва поста, Янг казва: „Знаех толкова малко за бизнеса, че не исках да забавя компанията точно в момент, когато се разраства. А и по-широката роля на идеен лидер е по-вълнуваща.“ Янг е женен, с едно дете. Майката на Янг отглежда двамата си синове сама, след като съпругът й умира през 1970 г. Осем години по-късно тя решава да премести семейството в САЩ, за да избегне тайванската военна служба за синовете си.
сряда, 19 ноември 2008 04:30:40

Няма коментари: