събота, 22 ноември 2008 г.

Коритаров вън от Нова тв

Труд - 2 стр.
Коритаров вън от Нова тв



Водещият на сутрешния блок на Нова тв Георги Кори-таров е уволнен, защото е изнудвал Валентин Златев, президент на „Лукойл България". За рекета на журналиста първи съобщи вестник „Уикенд". Според източници на „Труд" Коритаров предложил сделка, от която можело да получи комисиона между 500 хил. и 1,2 млн. евро (за схемата вит стр. 3). От няколко месеца журналистът упорито се опитвал да накара Златев да закупи няколко парцела в Боровец. Миналия месец водещият лично отишъл в офиса на шефа на „Лукойл България" и му показал план-скица на терените, които „предлага". Оказало се обаче, че те не са негова, а общинска собственост. Кметството в Самоков трябвало да осигури парцелите, а Коритаров - да си получи комисионата. Зпатев останал много учуден от предлаганата му сделка и в прав текст предупредил Коритаров, че такава схема може да ги отведе в съда или в отвъдното. И елегантно го отпратил. Коритаров обаче продължил настоятелно да го търси. Златев два месеца не му вдигал телефона, докато преди няколко дни в „Коритаров LIVE" журналистът взе интервю с председателката на Съвета на директорите на топлофикацията в Правец Светла Василева. Според нея Правец е „първият частен град" на Златев, който инвестирал 36 млн. в голф игрище в града. Това накарало Златев да разкаже в писмо до шефовете на Нова тв за рекета на журналиста и настоял за административни санкции срещу него (вит по-долу).От телевизията обаче не пожелаха да признаят за из-
нудването в прав текст. В 13,38 ч вчера или три часа и половина, след като Коритаров приключи петъчното издание на „Здравей, България" от пресцентъра на медията разпространиха лаконично съобщение: „Нова тв се разделя с единия от водещите на сутрешния блок „Здравей, България" - Георги Коритаров. Поводът за раздялата е неспазването от страна на водещия на принципите на журналистическия плурализъм и използването на телевизионния екран за лични цели".Партньорката на Коритаров - Лора Крумова, остава на екран. Засега не е ясно докога ще бъде сама и дали ще се търси втори човек за сутрешния блок. Според един от слуховете за тази изява най-подходящ би бил новинарят Костадин Филипов, който сега води емисията „Календар" по Нова тв.Част от колегите на Коритаров в телевизията научаваха от медиите за уволнението му. Самият водещ не вдигаше телефона си. В късния следобед той отговори на няколко въпроса на „фокус" (вит стр. 3). За отлъчването на Георги Коритаров, за когото през 2006 г. бившият вътрешен министър Румен Петков потвърди, че е регистриран като агент „Алберт" в бившата Държавна сигурност, се заговори още през лятото. Тогава се носеха слуховете, че водещият е попаднал на мерника на Петков заради излъчено интервю с подземния бос Евелин Банев-Брен-до. Той обяви, че Петков го е натискал да свидетелства срещу братя Маргени.
В Нова тв Коритаров работи от 2005 г. Преди това е бил в Би Ти Ви, в радио „Свободна Европа", а по-рано и във в. „Демокрация". Уволнението на Коритаров става около месец, след като шведската компания „Модърн таймс груп" (MTG) пое контрола върху Нова тв. Групировката купи медията от гръцката „Антена груп" през лятото за 620 млн. евро. В началото на ноември за изпълнителен директор на Нова тв бе назначен Якоб Андерсен, който смени на поста Павел Станчев. Програмната директорка на „Диема" (която също е под шапката на MTG) Олга Лозанова и датчани-нът Якоб Мейлхеде поеха програмното звено и на Нова тв. Каналът ще се прео-^ риентира повече към женската аудитория, новините ще станат по-дълги, но и ще наблягат повече на положителното.
***
Реакциите
Партньорката му Лора Крумова: Потресена съм и ми е мъчно
„Потресена съм, много ми е мъчно. Разбрах току-що. Много съм емоционална и не искам нищо повече да кажа в момента", лаконична бе водещата на сутрешния блок Лора Крумова.
***
Конкурентът Николай Бареков: Не искам да коментирам колега
„Чух за случилото се, но не искам да коментирам. Не изказвам мнение за колега, докато и аз съм на същата нива", каза основният конкурент на Коритаров водещият от Би Ти Ви Николай Бареков.
***
Силва Зурлева, консултант в медията: Има официално съобщение
„Нова тв има официално съобщение, повече не мога да коментирам", кратко каза Силва Зурлева, която е консултантка на борда на директорите на медията.
***
Журналистът: Отказах да подпиша заповедта
Аргументите за уволнението са написани от ръководството на телевизията. Самият аз отказах предложението да бъда автор на текста, за да изглежда приемлив. Отказах също така да подпиша заповедта за уволнение и я определих като произвол.
Това обяви вчера водещият Георги Кори-таров пред агенция „фокус". Според него „събитието е пряка функция от публика- ция в жълтата преса". То| категорично отрича да еизползвал медната за лични цели. „Плурализмът в моята професия е бил водещ принцип и няма смисъл да го доказвам", каза Коритаров. И допълни: ,Дължа извинение на германския журналист Юрген Рот. Професионалната ми съдба доказа правотата на
книгата му, въпреки че моето интервю с него до голяма степен даде повод на много хора да се чувстват реабилитирани. Те не го заслужават. Напуснах след предаване, което беше право на отговор на информатор на Юрген Рот след интервюто ми с германския журналист.
събота, 22 ноември 2008 04:55:45

Няма коментари: