четвъртък, 20 ноември 2008 г.

"Компютър в облаците" преодолява пространствените ограничения

Expert.bg - Международни
"Компютър в облаците" преодолява пространствените ограничения



Azure няма да замени традиционните операционни системи, а ще стои с едно ниво по-високо в развитието на технологиите
Интегрирани сървърни решения повишават конкурентоспособността на МСП
Интегрирано бизнес решение в помощ на хранително-вкусовата промишленост Интегрирано бизнес решение в помощ на хранително-вкусовата промишленост
Майкрософт представи ERP система за автомобилния бранш Майкрософт представи ERP система за автомобилния бранш
Ключови думи компютър, операционна система, облак, Майкрософт Изпрати изпрати Запази запази Принтирай принтирай През втората половина на 2009 година Майкрософт ще пусне в действие т. нар. концепция "cloud computing" , или "компютър в облаците". Идеята на компанията е да даде възможност на потребителите да качват своите приложения в интернет и да ги споделят с определен кръг от хора без да се грижат за хардуерната страна на въпроса.
За целта технологичният гигант е разработил операционната система Windows Azure.
Azure, това е нещо ново, хубаво и желано, точно както синьото небе, лазурът, коментира Георги Бучков от Майкрософт България на срещата с журналисти и разработчици. Това е среда за споделяне и сътрудничество и Майкрософт определено ще продължи работата си в тази посока, допълни изпълнителният директор на Майкрософт България Огнян Киряков.
Azure няма да замени традиционните операционни системи, а ще стои с едно ниво по-високо в развитието на технологиите, обясни Бучков. Идеята е да се осигури по-добра функционалност на различните приложения и онлайн, и офлайн, продължи той.
Чрез Windows Azure ще бъдат управлявани огромни центрове за данни, към които ще се пренасочва трафикът и в които ще се съхраняват приложенията на клиентите. Достъпът до тях ще е възможен от всеки един компютър, което спестява препращането на документи по електронна поща или съхраняването им на дискове и флаш-памет например, каза Огнян Киряков.
Освен това, системата повишава нивото на абстракция и автоматично управлява хардуера, така че не е нужно да бъдат инсталирани други специални приложения. От всяка една точка потребителите могат да „влязат" в служебния, домашния или който и да е друг компютър, до който имат достъп, и да работят с програми и документи, които се съхраняват на тях.
Новата технология ще се реализира на базата на познатите вече .Net, SQL и Live Services. Над операционната система Майкрософт ще предложи разнообразни услуги - достъп до различни приложения, качване на документи и работни процеси, комуникация, CRM и SharePoint услуги, съхранение на данни и т. н.
Новата услуга изключително успешно могат да прилагат софтуерните компании, чиито разработчици могат да качват своите приложения онлайн и да ги предлагат на клиентите.
"Облакът" може да бъде от полза и на стартиращите компании, тъй като им спестява средства за ИТ (софтуер и хардуер).
Усещането за работа в подобна среда може да се сравни с "реене в облаците", според Огнян Киряков
Успешно внедряване на технологията могат да постигнат уеб агенциите и рекламните агенции, чиито продукти и услуги по-бързо ще достигат до потребителите. „Облакът" е подходящ и за мултинационални компании и дори банки, които могат да изнесат голяма част от приложенията си и да ги направят достъпни за клиенти и служители.
От Майкрософт смятат, че особено успешни ще бъдат хибридните модели, при които една част от приложенията са в локалната среда, а други - в уеб пространството.
Към момента компанията разполага с един център за данни в САЩ. Предстои изграждането и на други центрове, но все още не е ясно къде ще бъдат разположени и колко точно на брой ще бъдат. Инвестицията в един такъв център възлиза на около 500 млн. долара.
Майкрософт ще осигури пълно георафско покритие за своите потребители до стартиране на услугата, така че техните данни максимално бързо и сигурно да достигат до съответния център за данни.
Клиентите няма да се грижат за това кой точно център да използват, тъй като системата автоматично пренасочва трафика. При евентуално отпадане на някои от центровете всички съхранявани в него данни също ще бъдат автоматично преместени без да се нарушава сигурността.
Пуснат е тестов вариант на новата услуга, от който могат да се възползват желаещите потребители и да се уверят в сигурния и лесен начин на работа, обясни Киряков.
Огнян Киряков допълни, че освен за персонални компютри, предстои да се разработи подобна система за синхронизация и на мобилни устройства, тъй като бизнес потребителите съхраняват все повече данни върху тях.
От компанията все още не могат да кажат каква ще е общата инвестиция на технологичния гигант, както и на каква цена ще се предлага новата услуга. Засега е ясно само, че тарифирането ще е на база ползване.
Като основни пречки пред прилагането на "облака" Георги Бучков визира на първо място психологическата бариера на потребителите и страхът им от неоторизиран достъп до техните данни, трудното внедряване на приложението като интегрирано корпоративно решение заради сложната оптимизация на бизнес процесите, както и законодателните изисквания у нас за съхраняване на данни, които се отнасят до банки и други институции и фирми.
Въпреки това, от компанията не се съмняват, че иновацията ще бъде оценена по достойнство и много бързо ще спечели своите последователи.
Представянето на Windows Azure се състоя в рамките на двудневната онлайн конференция, организирана от Майкрософт и посветена на уеб технологиите - VORT-EX 08. Програмата й включва представяне И на Silverlight, Ajax, Internet Explorer 8, Windows Server 2008, Live Services.

четвъртък, 20 ноември 2008 00:01:00

Няма коментари: