събота, 22 ноември 2008 г.

Герой по поръчка

Стандарт - 12 стр.
Герой по поръчка

Любомир СТАРИДОЛСКИ

"Запушиха устата на свободното слово. Неудобен водещ бе изгонен". Подобни тези вероятно ще напълнят форумите в интернет, както и партийните речи на опозицията след уволнението на Георги Коритаров. Да се изгони журналист винаги изглежда като цензура. И гилдията се чувства задължена да го защити. Както и зрителите, свикнали денят им да започва със скандалния водещ.
Драмата в конкретния случай е. че точно Агент Алберт не върви да се развява като знаме на потъпканата журналистическа свобода. Защото да употребяваш таланта си по нечия поръчка не е професионализъм. Иначе няма обяснение защо съмнителни герои от типа на Брендо избираха точно студиото на Коритаров, за да хвърлят някой компромат.
Историята за изнудването на бизнесмена Златев пък е съвсем жалка, ако се окаже напълно вярна.
Шефовете на Нова тв обаче си направиха мечешка услуга, като смутолевиха мотивите за уволнението. "Неспазването на принципите на журналистическия плурализъм и употребата на ефира за лични цели" е твърде мъгляво и отнесено. И звучи повече като оправдание, отколкото като опит да се запази имиджът на медията. Така новите босове на Нова отвориха вратата за обвинения в цензура и за превръщане на Коритаров в медиен герой. Какъвто той не е.
Дори да загърбим печалните му изпълнения с доноси срещу приятели и колеги, заради които Андрей Райчев заклейми водещия като "морален изрод". Дори в атаките си срещу властта, в повечето случаи предаванията на Коритаров и гостите му изглеждаха като част от добре изпипан сценарий подготвен някъде от някого.
Винаги обаче, когато гонят водещ без пояснение, започват да изпълзяват съмнения от типа "какво друго искат да прикрият", "вероятно замазват по-голям скандал", та до прословутото българско"натиснали са ги", което винаги върши работа в подобни случаи. А причината за уволнението може да е просто във факта, че новото ръководство иска да работи с нов екип.
При това Коритаров получи шанса да представи само своята версия защо за пореден път е изгонен
Агент Алберт си имаше запазена марка в подбора на теми и участници и в годините, докато водеше сутрешния блок на bTV, откъдето Нова телевизия го взе след изгонването му. Каквато и да е моралната им стойност, те не са се променили ни на йота.
Иначе Коритаров няма защо да скубе коси. Със сигурност в ролята си на мъченик вече е получил няколко оферти за работа. Защото сега той е интересен и скандален, а това вдига рейтингите.
И съвсем на заден план ще остане колко от сензациите на Коритаров ще се окажат кьорфишек или добре отработена поръчка. Заради които рано или късно Алберт пак ще влезе в ролята на свободен агент. Който обаче винаги може да изиграе ролята на мъченик на свободното слово.
в. Стандарт - стр. 12
събота, 22 ноември 2008 05:58:03

Няма коментари: