сряда, 17 декември 2008 г.

БНТ става мулти, австрийците чакат

24 Часа - 14 стр.
БНТ става мулти, австрийците чакат



НТ ще има собствен цифров комплекс, а останалите два мулти-плекса, от които ще се излъчват дигитални телевизии, вероятно ще са австрийски.
На всеки от тях ще бъдат качени по 4 програми, така че скоро - може би от догодина, ще гледаме 12 телевизии без пари. Сега с антена хващаме най-много 4 национални програми и още 1 регионална.
Поне така се очертава ситуацията в България със започналото обсъждане на промените в закона за радиото и телевизията между първо и второ четене в парламента. А промените се правят заради ангажимента ни до края на 2012 г. да има само цифрови телевизии, аналоговите ще изчезнат.
И докато тече битка кой и какво ще вземе, настоящите ефирни програми ще се излъчват от нов собственик, след като БТК реши да продаде Национално управление "Радио и телевизионни системи" (НУРТС). Дружеството сега излъчва аналогова телевизия и радио. Купувач е австрийската фирма ORS.
Споразумението е изключително важно за предстоящата цифровизация на телевизиите. А самата сделка идва по време, когато в парламента гледат текстовете за дигитализацията. Смята се, че НУРТС е най-близо до цифров сигнал на територията на цялата страна, твърди бившият транспортен министър Антони Сла-вински.
На подобно мнение е и Радосвет Радев, собственик на Дарик радио.
На пръв поглед австрийците залагат на печеливш кон и твърди приходи от националните телевизии и ра-диа. През миналата година БНР е платило 5,5 млн. лв. на БТК, а за тази година сумата е с 50% по-голяма. Ефирните телевизии също плащат за излъчването си. И поне за момента няма друга ефирна мрежа за разпространение на тв и радио сигнал в национален мащаб. Предстоящата цифровизация обаче може да развали идиличната картина. Защото е почти сигурно, че промените в медийния закон ще дадат един от предвижданите три мултиплек-са на БНТ. И тогава националната телевизия няма да минава през НУРТС. За австрийците остава да кандидатстват на общо основание с други компании за останалите два мултиплекса с национално покритие.
Към това трябва да се добави и изненадата на държавата от сделката на БТК с ORS
Транспортният министър Петър Мутафчиев поиска тя да бъде разгледана на заседание на съвета на директорите на телекома, в който държавата има "златна акция". И да се прецени доколко тя е изгодна и целесъобразна. Макар от ведомството с половин уста да признават, че за да се развали продажбата на НУРТС, трябва да се мине през съда.
Комисията за регулиране на съобщенията пък е изпратила писмо до БТК, в което настоява да получи повече информация за условията на договора и как-
ви са ангажиментите за излъчването на БНТ и БНР. От регулатора твърдят, че покупката на НУРТС в никакъв случай не дава предимство на австрийците при предстоящия конкурс за мултиплексите и те ще се състезават наравно с останалите.
Това, което знаем от БНТ и БНР, е, че БТК досега не е влагала достатъчно средства за модернизация на НУРТС, твърдят пък от Държавната агенция за информационни технологии. Голяма част от техниката била морално остаряла.
„Това е сделка между две частни компании и засега няма какво да коментираме.
Всичко ще разберем, когато новата компания обяви намеренията си. За нас е важно да имаме сигнал и той да се ретранслира както досега. Ако тази фирма е стратегически инвеститор и иска да прави цифров мултиплекс, няма лошо", каза програмният шеф на БНТ1 Димитър Цонев.
Нова епоха на качествена цифрова телевизия в България обещават пък от ORS.
Според неофициална информация австрийците са готови да вложат минимум 100 млн. лв. у нас. Но уточняват, че това ще се случи След получаването на съответните разрешителни и лицензи "Виждаме огромен потенциал на българския пазар. Бъдещето на НУРТС като част от групата на ORS ще има изключително положителни ефекти", твърдят от австрийската компания.
За БТК продажбата на НУРТС е напълно в пуха на настоящото преструктуриране на телекома, който слива своя фиксиран и мобилен бизнес. Едновременно с това започна съкращаване на персонал. Парите от НУРТС, които по неофициална информация са от 85 до 150 млн. евро в ситуацията на криза, са добре дошли за собственика на БТК - американската AIG, която силно бе засегната от срива на световната икономика и финансовата система. Това е вторият опит на телекома да продаде активи, след опита да изкара на пазара имоти за близо 300 млн. евро бе блокират! от държавата,
***
Продаденото
НУРТС е обособено предприятие в рамките на БТК и поддържа 800 точки из цялата страна, които сега излъчват БНТ, БНР, Нова телевизия и TV2 и "Дарик". Националните медии плащат наем на НУРТС, за да ползват нейната инфраструктура -кули, безжични мрежи, опорни пунктове и други.
НУРТС държи и сателитния телепорт в Плана планина и работещ мултиплекс, който има разрешение да излъчва диги-тална телевизия в София.
По закон на БТК е вменено правото като собственик на НУРТС да излъчва БНТ и БНР.
Купувачът
ORS е стратегически играч в медийния бизнес със сериозен опит. фирмата отговаря за техническото излъчване на цифровата телевизия в Австрия. 60% от собствеността й са на обществената телевизионна компания ORF, а 40% - на Medicur Sendeanlagen, част от Raiffeisen Group.

Няма коментари: