петък, 19 декември 2008 г.

БНР чупи рекорда по доносници

Монитор - 10 стр.
БНР чупи рекорда по доносници



67 шефове на БНР през годините са били агенти или сътрудници на бившата Държавна сигурност. Бройката е рекордна в сравнение с обявените вече списъци в СЕМ, БТА и БНТ. Рекордно е и женското участие сред агентурата, работила в медията - 13 на брой. Една от тях - Цоня Събчева, в момента е главен редактор на синия седмичник "Вестникът". Досието на радиолегендата Божана Димитрова пък бе извадено на светло преди няколко години.
Два месеца е отнела проверката за съпричастността към структурите на ДС в държавното радио, каза вчера шефът на комисията по досиетата Евтим Костадинов. Проверени са 718, заемали длъжности - председател, заместник-председатели, генерални директори, членове на управителен съвет, членове на контролен орган, ръководители на редакции (дирекции), ръководители на отдели и ръководители на сектори. Предварително никой не се е интересувал от това дали има досие.
Костадинов уточни, че до този момент има две дела, заведени срещу комисията след обявяването на имената от БНТ. „Имам чувството, че непознаването на закона и боравенето с информация от по-старите закони им дава право да мислят, че комисията няма право да обяви принадлежност към бившите служби, тоест, че липсва пълна документация. Ние сме се произнесли на базата на регистрационен картон, регистрационен дневник или пък на унищожени документи, което е видно от съществуващ протокол за унищожени документи. По закон, това е достатъчно комисията да вземе такова решение, за да ги обяви в принадлежност. Ние не разследваме тяхната дейност", коментира пред агенция "Фокус" Костадинов.
Освен 67-те, за които е установена принадлежност, Комисията е установила и още 15 лица, данните за които не подлежат на публикуване. Комисията по досиетата обяви имената на 37 агенти на ДС в БНТ. Проверявани са 484 души.
***
Текст под снимка
Комисията по досиетата е проверявала агентурата на БНР два месеца.

Няма коментари: