неделя, 14 декември 2008 г.

Интернет навсякъде

Компютри - 13 стр.
Интернет навсякъде



Новите Възможности и достъпните предложения на мобилните оператори
Да говорим за това, че интернет доби изключителна популярност в последните няколко години, просто няма смисъл. Всепризнат факт, който може да се види навсякъде, където погледнете. За кратко време не само скоростите се увеличиха, а и потребителят извървя пътя от писукащ модем до себе си, през кварталната LAN мрежа, до ADSL u Wi-Fi зоните, които вече изобилстват.
Сега наред е "пълното покритие". От известно време световната мрежа може да се използва, където и да сте. Начинът за това е лесен - мобилните мрежи на "М-Тел", vivatel и Globul и протоколите CSD, GPRS, EDGE u 3G. В някаква степен конкурент на този начин на използване на мрежата може да е Wi-Max, но компаниите, които я предлагат, са много далеч от 99-про-центовото покритие на мобилните оператори.
Интернет през GSM-подобна услуга се предлага отдавна. Голямата разлика сега обаче са цените на предлаганата услуга. Именно тяхното драстично намаление, за което ще стане дума след малко, направи тази възможност изключително популярна и търсена в последно време. Стигна се дотам, че от края на ноември един от мобилните ни оператори предлага безплатно устройство срещу сключване на договор.
Какво всъщност ни трябва, за да използваме интернет, където и да сме? Необходим, разбира се, е компютър, независимо дали той е обикновен лап-топ, или нетбук. Трябва да имаме още модем под формата на PCMCIA карта или USB, както и SIM карта, която да сложим в него. Интернет през PCMCIA
Първо на пазара се появиха картите устройства. Те се поставят в лаптоп, подобно на мрежова карта, и правят така, че интернет може да се използва навсякъде. Всяка карта има слот, където се поставя SIM карта - същата, която използвате и в GSM-a си. Въпросните карти, освен по марката, се различават и по протокола за достъп, който поддържат - CSD, GPRS, EDGE u 3G. На пазара има няколко водещи производители, а на практика това са различни компании, произвеждащи и мрежови (NIC) карти.
От телекомуникационните фирми най-много карти се продават от Sony Ericsson, а една от най-често използваните е РС300. Тя всъщност е първата, работеща едновременно с най-популярните в света клетъчни безжични технологии от четири поколения - HSDPA, UMTS, EDGE u GPRS, които осигуряват същата скорост като тази на фиксираната връзка в офиса или вкъщи. PC картата има напълно интегрирана и дискретна антена и скорост за сваляне до 3,6 Mbps. Тя се отличава с приятен дизайн, интуитивен интерфейс и възможност за лесна конфигурация. Антената се разпъва до 1 см и е едва забележима. Осъществяването на връзка е безпроблемно: картата се поставя в слота на компютъра и той разпознава безжичната технология, която е налична в съответния регион, за да осигури най-бързата възможна широколентова връзка. Въпрос на секунди е да започнете да изпращате и получавате имейли, да сърфирате в уеб мрежата и дори да влезете в ин-транета на вашата компания с VPN. С подобна карта се работи изключително лесно, обикновено операционната система бързо я разпознава като модем, написвате ПИН кода на SIM картата - u сте готови за сърфира-не. В софтуера, който се инсталира с картата, ще намерите различни екс-три, като синхронизация на телефонната книга, програма за изпращане на SMS-u и дори възможност за факсове или разговори.
Ползването на мрежата посредством такива устройства е услуга, достъпна от определено време на пазара. Поради високата й цена много хора трудно можеха да си я позволят. Сега обаче нещата са различни. Със сигурност няма вариант, в който достъпът до интернет чрез мобилен телефон става по-евтин от този, който използваме по принцип. Мобилните оператори са принудени да налагат известни ограничения, тъй като в противен случай с един смартфон ще е изключително лесно да се използва мобилна връзка на нищожна цена, благодарение на евтиния интернет и някой Voip клиент или Skype. факт е обаче, че цените паднаха, и докато PCMCIA картите се развиваха на пазара, други устройства станаха хит.
USB GSM модемите Именно с тяхното налагане, съпътствано от вълна от предлагани нет-буци, се свързва бумът на мобилния интернет. Мечтата на много хора -да използват мрежата навсякъде, се сбъдва, тъй като услугата вече е пределно достъпна. В технологично отношение за USB модемите по принцип могат да се кажат думи, сходни с тези на PCMCIA картите, но има един основен плюс. Подобни устройства лесно се поставят, не само на лаптопи с такива слотове, а и на всеки компютър, разполагащ с USB.
И трите основни мобилни оператора в България предлагат USB стикове на различни цени. Разликите между тях се коренят най-вече в по-новите версии на техния софтуер, както и в скоростта на работа. Всички те са съвместими с широк кръг операционни системи: Microsoft Windows Vista, Windows XP, Windows 2000 или Mac OS X 10.3.9, a доста често и с Linux. C един от моделите, които се предлагат на пазара - ZTE MF 632, получавате възможност до 20 секунди след разопаковането му вече да сте в интернет. Устройството пристига в обвивка като на DVD, a поставите ли го в USB порта на своя компютър, пред вас се появява избор - дали да използвате паметта на USB-mo, или да го включите като модем. Изненада за мен беше, че самият стик има 1 GB памет, който може да използвате, както намерите за добре. Включите ли го като модем, хубаво е да разпънете мъничката антена, за да имате по-добро покритие. Пред вас автоматично се отваря лесен за използване интерфейс, който дори отчита какъв трафик сте изразходвали и колко ви остава до лимита. След като въведете своя ПИН код, който е изписан на картата, вече можете лесно не само да сърфирате в интернет, но и да изпращате SMS-u, да синхронизирате устройството с книгата си с адреси - и всичко това да правите наистина в движение, където и да сте. Подобни са преживяванията и с другите модели устройства, предлагани на пазара. Те са лесни за използване, много практични и, разбира се, вече на достъпна цена.
Един от най-важните въпроси, които в такъв случай човек си задава веднага, е все пак доколко изгодно е това - колко би струвала една подобна услуга? Ако искате да използвате интернет навсякъде и същевременно да не плащате стотици левове, трябва да се ограничите с тегленето на малко музика, общуване чрез IM клиенти, проверка на пощата и приемане и изпращане на немного големи файлове. В зависимост от избраната от вас оферта, на разположение ще имате трафик, в рамките на който е хубаво да се вместите. Най-евтиният вариант включва трафик до 512 MB. В случай че превишите дадения лимит, всеки следващ мегабайт се заплаща допълнително, а това лесно може да накара сметката ви да набъбне несимволично.
Определено е изгодна оферта да се сдобиете с интернет устройство, което заедно с лаптопа си може да носите навсякъде. Инсталацията му е изключително лесна - особено при операционните системи, за които хардуерът е сертифициран. Цената, която трябва да платите, определено е в пъти по-ниска отпреди само година да речем, а скоростите са задоволителни, особено където има 3G покритие.
Това е най-бързият и най-лесен начин да сте в мрежата по всяко време и навсякъде.
Светлин Желев

Няма коментари: