събота, 20 декември 2008 г.

Как се крои шапка на телевизията?

Труд - 17 стр.
Как се крои шапка на телевизията?



Помните ли тигъра Мърдок? Той кротко мъркаше от екрана на Би Ти Ви (собственост на австралийския медиен магнат Рупърт Мърдок) в „шапките" на телевизията. Така наричат онези миниелемен-ти, които обозначават началото и края на предаванията, филмите и рекламите. Сега Мьрдок, който е осиновен от Би Ти Ви, си е в Зоологическата градина в София. А на негово място за Коледа ще се появи... жираф.
Искахме да е по-нетрадиционна коледна шапка, за да предизвикаме вниманието на зрителите, обяснява Петя Терзиева, директор „Маркетинг комуникации" в медията. И понеже Би Ти Ви е семейна телевизия, тя често използва образите на деца и животни, което внася своеобразен домашен уют. Ниесме първите, които започнахме да използваме заставката на рекламния блок за промоция на наши предавания, като вкарахме лица от тях - участниците в „Сървай-вьр Г. Така зрителите започнаха да свикват с тях и да им запомнят имената по-бързо, допълва Терзиева.
Нашата опаковка е най-хубава, категоричен е зам. програмният директор на БНТ Димитър Цонев. От 4 месеца и за първи път от 4 години държавната медия има изцяло нова визия - в червено. За изработването на монетата, която се върти преди рекламите по БНТ1, е използван месинг, а самата тя е с диаметър от 12 см.
Нова тв също се е обзавела с коледна „графика". Визията в синьо, с която е позната телевизия, е в ефир от 2005 г. Снежинки ще засилят екрана на Тв 2 за празниците. Цялостната ни визия е разработена така, че да докажем, че сме модерна медия, обясняват оттам.
„Шапките" на рекламата в телевизиите по принцип се сменят най-често. Защото са най-експлоатирани и се предполага, че омръзват на зрителите, обясняват специалистите.
Според Иво Сеферов, шеф на „Криейтив студио" (което работи върху „шапките" и на трите национални телевизии), модерни са по-изчистените и плоски форми. Докато преди 1-2 години „опаковките" били триизмерни и по-шарени.
***
Текст под снимка
Монетата на БНТ1 е направена от месинг и е с диаметър 12
***
Така Нова тв рекламира новогодишното си шоу „Царете на комедията".
***
Жираф вместо Дядо Коледа ще шества из ефира на Би Ти Ви.

Няма коментари: