понеделник, 15 декември 2008 г.

Собствениците на вестници нямат интерес от добри журналисти!

Afera.bg - Позиция
Собствениците на вестници нямат интерес от добри журналисти!



Това заяви редакционният директор на списанието "Мач магазин" и бивш главен редактор на "Плейбой" Георги Неделчев, който бе уволнен след участието си в първото издание на предаването "Отпечатъци" по bTV. Отново поканен в предаването той заяви, че в българските медии ще се случват все повече подобни неща, като неговото уволнение.
Оказало се, че имало неписано правило журналистите да съгласуват с ръководството медийните си изяви, което обаче по никакъв начин не е било записано в договора му и затова Георги Неделчев бе изхвърлен от нована звезда на медийния небосклон, близката до ДПС Ирена Кръстева.
"Аз нали не ти изглеждам много нещастен и много репресиран", заяви по повод уволнението си Неделчев. Той смята, че че в българските медии ще се случват все повече подобни неща, като неговото уволнение.
“Все повече на журналистите ще се гледа като на служители, а не като на медиатори, които имат задачата да привличат читатели, тъй като вестниците вече не разчитат да са интересни и да привличат читатели. Има два вида вестници - едните, които излизат за да бъдат купувани - това са предимно жълтите вестници, и другите, които излизат просто така, защото имат определена дотация. Там журналистът не е интересен с това, че е такъв и дори ако е добър, собственикът на изданието няма интерес, защото ще е скъп, защото вестникът няма интерес да привлича читатели, а да излиза”, коментира ГеоргиНеделчев.
Иначе в “Отпечатъци” бе поканен и журналистът от Дарик радио Калин Руменов заради това, че наградата му “Черноризец Храбър” бе отнета заради етническа нетърпимост, според дежурните интелектуалци у нас, които се възмущават по определени теми.
Калин Румен бе подложен на тотална преса от водещата Мира Баджева, Ивайло Дичев, циганката-журналистка Виолета Драганова и на всеки опит да каже нещо, той бе прекъсван и неглижиран от самата водеща. Уж, поканени да изкажат различни гледни точки в предаването, гостите обаче хитро бяха манипулирани от водещата за да влязат в руслото на нейната теза.
Петко Бочаров, който също бе гост накрая рязко сам взе думата и каза, че е отбягван в предаването и заяви, че той най-малко би трябвало да обвиняван в етническа нетолерантност, но иска да знае защо не се коментират безобразия на ромите, прилагани към полицаи и журналисти.
През това време камерата показа снизходително усмихнатото лице на водещата и ромката Виолета Драганова. Петко Бочаров обаче за своите 90-те години показа завиден хъс и остра позиция, която бе далеч на светлинни години от фризираните фрази на “топ” водещата. И ако трябваше някой да води това предаване, май по-подходящ от нея при всички случаи би бил Бочаров. Дори и затова за да бъде твпредаването остро и безкомпромисно, както подобава на истински журналист, а не седянка, на която мило подбрани хора да се усмихват един на друг.

Няма коментари: