петък, 19 декември 2008 г.

Руските медии заменят "криза" с "проблем"

Класа - 11 стр.
Руските медии заменят "криза" с "проблем"



Наскоро руски социолог написа коментар във Вестник, намеквайки, че глобалната финансова криза би могла да предизвика социални безредици. Твърдението му принуди държавния медиен регулатор в Русия да посъветва изданието да не разпространява екстремистки възгледи, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.
"Това е цензура", заяви Евгений Гонтмахер, авторът на статията и шеф на центъра за социална политика към Академията на науките.
"Ситуацията 6 страната се променя; вече не можеш да използваш думата "криза", допълни той. финансовата криза поднася на
управляващия елит в Русия най-сериозното от десетилетие предизвикателство пред неговата власт. Отговорът на Кремъл бе да предложи спасителен план и мерки за стимулиране на икономиката за над $200 млрд.
Журналисти и критици обаче коментират, че Кремъл прилага и друго средство: използва влиянието си върху медиите, за да се опита да ограничи информираността на обикновените хора за реално лошото състояние на нещата. На 8 декември международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" (Standard & Poor's ) понижи оценката си за суверенния рейтинг на Русия.
Репортер от водещ руски вестник разказва как на сутрешните заседания главните редактори изискват от журналистите да внимават, когато отразяват въздействието на кризата върху Русия. В същото време по трите водещи телевизии в страната - основен източник на информация за повечето руснаци,
кризата често се представя като проблем, който се случва някъде другаде.
Междувременно Ричард Ламберт, генерален директор на Конфедерацията на британската промишленост, призова журналистите във Великобритания да избягват думи като "паника", "страх", и "хаос", за да не преекспонират кризата.

Няма коментари: