понеделник, 15 септември 2008 г.

Канал 1 запушен, тръгна БНТ 1

24 Часа - 35 стр.
Канал 1 запушен, тръгна БНТ 1

Паола ХЮСЕИН

От 7 ч вчера сутринта Канал 1 официално престана да съществува. На ефирната му честота остана същата телевизия, но под ново име и обновена външност - БНТ 1. Този надпис в червено, вграден в бяло квадратче, смени знака на Канал 1 в горния ляв ъгъл на екрана.
Червеният е новият цвят на държавната телевизия, в който е обагрено студиото на сутрешния блок „Денят започва", шапките и логата на програмата, запазените знаци на медията. „Червеният бие на агресио Трябваше зеленкото като балоните отвън", каза 18-годишният Ицо Кирилов, дошъл с приятелите си да разгледа БНТ отвътре. Те заснеха документален клип от всяка своя стъпка в тв коридорите. Ще го пуснат в мрежата.
БНТ разтвори вчера широко вратите си за зрители-
те, както направи и преди година. Още в 8 сутринта нетърпелива тълпа се събра пред вратите на „Сан Огефано" 29, за да види популярните й лица. На импровизираната сцена пред билдинга на телевизията ги посрещна шефката на БНТ Уляна Пръмова заедно с олимпийското златно момиче Румяна Нейкова.
Сред официалните гости бяха шефът на медийната комисия в НС Иво Атанасов, Георги Божинов -председател на парламентарната комисия по околната среда и водите, както и представители на Държавната агенция по горите. Връзката им с БНТ бе зелената тема, около която бе организиран празникът. Заради нея точно в 10 ч от покрива на телевизията двама алпинисти спуснаха огромно знаме, а от върха се изсипаха над 500 зелени балона. Същевременно агенцията по горите раздаде 300 фиданки. Хванали по една, зрителите нахлуха в телевизията, но повечето от тях не дойдоха да гледат студиата, а да срещнат журналисти, на които да разкажат проблемите си. „Нося материали и снимки за с. Комщица, където са спрени притоците към реката за водохващане в Петрохан", обясни Лили Петрова. Трайка Шахпазян търсеше Валя Ахчиева, тъй като имала проблеми с имоти.
Само студио 6 на новините бе затворено за посетители. Там ударно вървеше ремонт, тъй като в събота вечерта новините са били със стария декор, а снощи вече трябваше да са обновени, каза режисьорката им Марта Илиева.
Зелената тема превзе екрана и в 11 ч, когато започна най-новото предаване на БНТ „В неделя с...". Със смокинг и бяла папийонка,
отслабнал и видимо освежен след диета с месо и зеленчуци, по стълбите на студиото в зала 2 на НДК, откъдето се излъчва шоуто, слезе водещият Димитър Цонев. В разгара на предаването той захвърли строгото облекло и остана по бяла риза, свободно разкопчана около врата. Някъде в следобедните часове (предаването е от 11 до 17 ч) водещият разказа за екологичните инициативи на БНТ „Най-красивото място на България" и „Живей на чисто". В тях медийни партньори са „24 часа" и „Дарик радио". „Имаме новина. От утре (днес - б.р.) трите медии започваме нова инициатива -„Най-добрият град за живеене", каза главният редактор на „24 часа" Венелина Гочева, която бе в студиото заедно с шефа на „Дарик" Радосвет Радев. (Виж 2-а-З-а стр.)
За старта на новото си шоу Цонев бе събрал ложа на мъдреците, в която седнаха все бивши генерални директори на БНТ - Леда Милева, Хачо Бояджиев, Павел Писарев, Иван Гранитски, Стефан Димитров, Иван Попйорданов. От шефовете на телевизията на прехода само Лили Попова я нямаше. От другата страна беше ложата на младостта, в която бяха настанени студенти. Задачата на двете ложи бе да се надприказват по различни теми.
Премиерата на шестчасовото мегапредаване имаше по-скоро организационен характер - водещият представи новите си рубрики. Всяка от тях ще има свое лице, като по-известните са Юлияна Дончева
и Ути Бъчваров. Вчера Ути готвеше от ресторант „Крим", а гозбите му опитваше Алис Крайчева. В последния час Цонев покани старите муцуни на БНТ - чичко Филипов, Петър Вучков, Лили Райчева, които разказваха спомени от първите години на медията.
Новата опаковка влиза в сила и в сателитния канал, който също сменя името си и от „България" става „БНТ сат". От 17 септември по него тръгва и второто ниво на „Уроци по български език", предназначени за българите в чужбина. Копродуцент на предаването е Министерството на образованието.
понеделник, 15 септември 2008 03:21:21

Няма коментари: