четвъртък, 18 септември 2008 г.

Буш купи и БТК

Труд - 11 стр.
Буш купи и БТК



САЩ национализираха най-големия американски застраховател срещу $ 85 млрд.
Новият собственик на БТК е американският президент Джордж Буш.
Правителството на САЩ вчера пое контрола над най-големия застрахова-тел в страната AIG в опит да се избегне фалитът му. Чрез дъщерното си дружество „AIG кепитъл парт-нърс" застрахователят държи 90% от акциите на БТК.
Американската държава ще налее 85 млрд. долара в закъсалата компания, съобщава Блумбърг. Срещу това AIG ще му прехвърли 79,9% от капитала си.
В мотивите се посочва, че „фалитът на застрахова-теля би довел до безпорядък и ще увеличи и без това високото ниво на нестабилност на пазарите".
Досегашният изпълнителен директор Робърт Вилюмщад, както и останалите представители на мени-джърския екип ще бъдат освободени. За нов шеф се сочи Едуард Лиди, твърди запознат със ситуацията източник, пожелал анонимност.
финансирането на AIG се извършва чрез двегодишен револвиращ кредит, което ще даде възможност компанията да продаде част от активите си „на справедлива цена", се казва в правителственото съобщение за сделката. Много е вероятно една от продажбите да бъде българският телеком, твърдят анализатори.
От своя страна, правителството получава правото да прекрати изплащането на дивиденти по обикновените и привилегированите акции на AIG, което ще нанесе пореден удар върху
акционерите след спада в цената на книжата им с 94 на сто от началото на годината.
Това е третата компания, която национализира американското правителство. Преди AIG това се случи с ипотечните гиганти „фани Мей" и „Фреди Мак".
'Паралелно с това федералният резерв изигра ключова роля при закупуването на изправената пред фалит инвестиционна банка „Беър Стърнс" от „Джей Пи Морган", както и на „Мерил Линч" от „Банк ъф Америка". Решението на американското правителство да спаси AIG, вместо да успокои хората, имаше обратен ефект - часове след изявлението на федералния резерв опашки се извиха пред офисите на дъщерната компания в Сингапур. Хората се опитваха да прекратят полиците си и да изтеглят инвестициите си. От мениджмънта се опитаха да успокоят клиентите си, че имат достатъчно л ик-видни капитали. Това обаче не спря километричните опашки.
четвъртък, 18 септември 2008 03:05:40

Няма коментари: