четвъртък, 18 септември 2008 г.

"Гугъл" и "Майкрософт" закриха индийски търсачки за "избор на пола"

ЕКСПРЕС.БГ - Общество
"Гугъл" и "Майкрософт" закриха индийски търсачки за "избор на пола"



Интернет-гигантите "Гугъл" и "Майкрософт" изтеглиха от индийските си сайтове информационните продукти, насочващи към възможностите за установяване на пола на ембрионите в страната, където раждането на момичета е силно нежелано, поради което се извършват по 7000 аборта дневно, предаде АФП. Предлагани продукти в Интернет от двете компании, макар и все още нелицензирани, дават възможност за определяне на пола на ембриона по начини, вариращи от тестове в домашни условия до свръхскъпи генетични технологии, достъпни в специализирани клиники.
"Спонсорираните линкове в Гугъл намаляха значително и напълно изчезнаха от индийските търсачки на Майкрософт", заяви индийският правозащитник Сабу Георге. Той добави, че все още търсачките в "Яху" за "избор на пол" отварят множество линкове към ресурси и клиники, предлагащи помощ на родителите при избора на пола на бъдещото им дете. "Гугъл" уреди със споразумение тази седмица подобен съдебен спор във Великобритания, като се съгласи да промени политиката си относно обявите си за селекция на пола на ембрионите.
Индия е най-привлекателният пазар за подобни продукти, държейки световния рекорд по раждаемост с 27 млн. новородени годишно. Местният Върховен съд предупреди миналия месец, че ще започне съдебно преследване срещу "Гугъл", "Майкрософт" и "Яху", ако не изтеглят обявите за тестове за определяне на пола на ембрионите.
18.09.2008
петък, 19 септември 2008 00:01:00

Няма коментари: